- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пут без повратка: Двоглава аждаја из Америке провоцира Кину – на реду „шоу“ председнице Тајвана

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuДочек председнице Тајвана Цаи Инг-вен испред хотела у Лос Анђелесу.
Дочек председнице Тајвана Цаи Инг-вен испред хотела у Лос Анђелесу. - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Иако је састанак председавајућег Представничког дома Конгреса Кевина Макартија са тајванском председницом Цаи Инг-вен током њеног боравка у САД мањи „прст у око“ Кини него прошлогодишња посета Пелосијеве Тајвану, провокације САД према најопаснијем стратешком противнику ће се наставити, сматра политиколог Александар Павић.
Кинески конзулат у Лос Анђелесу захтева од председавајућег Представничког дома америчког Конгреса Кевина Макартија да се не састане са председницом Тајвана Цаи Инг-вен током њеног боравка у САД и не понавља „катастрофалне грешке из прошлости“.

Политички шоу председнице Тајвана

У саопштењу се наводи да би сусрет Макартија са тајванском председницом „у било ком својству“ веома повредио осећања кинеског народа, послао погрешан сигнал „тајванским сепартистичким снагама“ и утицао на политичке односе Кине и САД.
Кинески конзулат тврди да боравак Цаи Инг-вен у САД није могуће означити за „транзит“ на путу према земљама Средње Америке и да тајванска председница жели да „приреди политички шоу“.
Макарти игнорише поуке из грешака прошлости, наводи конзулат, алудирајући на посету тадашње председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану, у августу прошле године.
„Овај сусрет не би допринео миру, безбедности и стабилности у региону и није у заједничком интересу кинеског и америчког народа“, закључује се у саопштењу.

Председница Тајвана у САД: Наставак провоцирања Кине

Сусретом Макартија и Цаи Инг-вен Американци су направили, без јавног признавања, мали уступак Кинезима у смислу да Макарти није, за разлику од Ненси Пелоси, отишао на Тајван него се састао на тлу САД, каже за Спутњик политиколог Александар Павић.
Кинески председник Си Ђипинг - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СВЕТ
Си Ђинпинг: Кина мора да се супротстави мешању спољних сила по питању Тајвана
Наравно, Кина формално мора да уложи протест, али је сусрет Макартија и Цаи Инг-вен мало мања провокација него посета Ненси Пелоси или било које америчке делегације Тајвану, додаје Павић.
„Без обзира на то, америчка двопартијска, да тако кажемо, двоглава аждаја је решена да продуби конфликт са Кином и они ће наставити разне провокације, чак и у мањем обиму. Неће то стати, једноставно, они су кренули путем без повратка у смислу да су решили да је Кина њихов најопаснији стратешки противник. Може се очекивати још сличних провокација, неће томе бити краја, тако да је ово чак и добро, како је било прошле године са посетом Ненси Пелоси.“

Бизарно образложење – посета у „транзиту“

Образложење да је председница Тајвана у „транзиту“ на путу према централној Америци је бизарно, сматра Павић и додаје да се због „транзита“ састанак са Мекартијем не третира као званична посета, што би била огромна провокација Кине.
„И онда су нашли неко соломонско решење, као ето, она је у пролазу па ће да види свог старог пријатеља Макартија. Ајде да кажемо овако, свако задржава своје право да то тумачи на начин који је у његовом интересу. Могао је да буде и много већи амерички прст у око Кинезима што ипак значи да нису сад спремни да провоцирају Кину на исти начин на који су били спремни прошлог лета. Можемо да улазимо разлоге зашто је то тако, али то је једноставно чињеница“.
Сусрет Макартија и председнице Тајвана поклапа се са посетом Емануела Макрона и Урсуле фон дер Лајен Пекингу, а Павић каже да не зна која је од две посете пре најављена и да ли је та подударност случајна. Међутим, и у Белој кући су свесни да не могу наредити Европској унији да прекине све контакте са Кином.

Добар и лош полицајац

ЕУ је ухваћена између чекића и наковња и сама себи је одузела стратешку независност, што је Си Ђипинг истакао пре неки дан кад је рекао да је Кина заинтересована за сарадњу са ЕУ, али да се ЕУ мора изборити за своју стратешку независност.
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
РУСИЈА
Макрон по доласку у Пекинг: Кина може да одигра важну улогу у решавању сукоба у Украјини
„Урсула фон дер Лајен је практично амерички поштар, а са друге стране, она не може баш потпуно да игнорише реалне интересе ЕУ која без Кинеза, кинеског тржишта и производа не може да опстане ни на који начин. Она је у функцији две ствари – да проба да поправи односе са Кином али и да направи притисак на Кину да одустане од подршке Русији у Украјини. То је, наравно, немогућа мисија јер зашто би Кинези разговарали с поштаром кад могу разговарати с оним ко га је послао. Макрон ту покушава да игра игру баланса и он је добар полицајац, а Урсула фон дер Лајен је лош полицајац.“
Иако је и Макрон суштински глобалиста, он ипак покушава да обезбеди нешто за Француску којој је потребна Кина, али ће и он тражити да Кина не подржава Русију, посебно да јој не шаље оружје.
„Свима на Западу главна преокупација је Украјина и пораз Русије и иде се на то да се украјински франкештајнски монструм одржи на било који начин“, закључио је Павић.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
СВЕТ
Медији: Све већа напетост у односима Кине и Америке због Тајвана, а Пекинг и Москва све ближи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала