Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пет критеријума за ЗСО – чиста лаж: Петковић одговорио Бисљимију

© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректор Канцеларије за КиМ Петар Петковић
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да „ни речју у Бриселу није поменуто пет критеријума“ за Заједницу српских општина (ЗСО) о којима је данас говорио главни приштински преговарач Бесник Бисљими.
„Чиста лаж Бисљимија! Ни речју у Бриселу није поменуто „пет критеријума за ЗСО“ о којима данас прича. Причало се о Статуту ЗСО и Управљачком тиму“, навео је Петковић на Твитеру.
Према Петковићевим речима, „Бисљими, опет измишља, изгледа да је чуо оно што жели, а не што се говорило!“
ЗСО може само у складу са споразумима из 2013. и 2015, напомиње директор владине Канцеларије за КиМ.
Бисљими је данас у скупштинском одбору за спољне послове изнео тврдњу да постоји пет критеријума за омогућавање самоуправе за српску заједницу које мора испоштовати нацрт статута који ће, на основу договора у Бриселу, израдити Управљачки одбор.
„Први критеријум је да ли овај нацрт предвиђа нови ниво управљања и наравно ако предвиђа нови ниво управљања, сматра се неприхватљивим за даље разговоре. Друго, потребно је проверити да ли нацрт предлаже колективна права, од чега такође зависи прихватљивост нацрта. Треће, у којој мери је то у складу са споразумима из 2015. и 2013. године и четврто, колико је то у складу са одлуком Уставног суда из 2015. Пети критеријум је колико је нацрт у складу са писмом које је Федерика Могерини упутила Влади Косова, у коме је прецизирано која овлашћења може да има то удружење“, рекао је Бисљими, пренео је Танјуг.
Плакати и графити у Северној Митровици уочи истека рока за пререгистрацију - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
СРБИЈА
Опрезно са Приштином: Да ли смо ближи формирању ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала