- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: У припреми концепт безбедности Савезне државе Русије и Белорусије

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Власти Русије и Белорусије припремиће концепт безбедности Савезне државе, у којем ће, између осталог, бити одражени спољни изазови, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Од великог је значаја питање почетка припреме концепта безбедности Савезне државе, стављено на дневни ред заседања и разматрано данас. Овај документ има за циљ да формулише фундаменталне задатке наше сарадње у светлу растуће напетости на спољним границама наших држава и санкционог и информационог рата који је против нас покренут“, истакао је руски лидер на састанку Врховног државног савета Савезне државе.
Он је навео да Москва и Минск намеравају да прошире сарадњу у одбрамбеној и војно-техничкој сфери.
„Русија и Белорусија изграђују и наставиће то да раде, како је данас примећено, своју сарадњу у области одбране и безбедности. Оне проширују сарадњу у војно-техничкој сфери. И то, наравно, одговара основним интересима наших земаља и народа. То је заиста важно с обзиром на тешку међународну ситуацију, управо данас... И наставићемо да јачамо системе безбедности Савезне државе, гарантујући тиме услове за њен одржив, прогресиван друштвено-економски развој“, рекао је он.
Према његовим речима, Русија и Белорусија намеравају да јачају кооперационе везе са земљама које желе да сарађују.
„Заједнички спроводимо свеобухватне мере како бисмо минимизирали штету од незаконитих санкција, јача се сарадња са страним државама које желе да раде са нама и желе да ову сарадњу наставе и у будућности“, рекао је Путин.
Он је оценио да Русија и Белорусија успеле много да постигну у интеграцији и да је сарадња две земље ојачана и у одбрамбеној сфери.
„Желим да истакнем да наше земље спаја традиционално пријатељство, заједничке културне, духовне и моралне вредности. Управо на тој основи заједно градимо Савезну државу. И већ смо много постигли. Успостављене су обимне узајамно корисне трговинско-економске везе, значајно је ојачана сарадња у одбрамбеној, научно-техничкој, образовној, културној и другим областима“, објаснио је Путин.
Према његовим речима, у блиској координацији владе две земље баве се питањима обезбеђивања макроекономске стабилности, развија се сарадња у монетарној и монетарној сфери.
Седница Врховног државног савета Савезне државе Русије и Белорусије у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
РУСИЈА
Лукашенко у Москви: Запад врши војни притисак – бранићемо се свим средствима
Он је саопштио да су руске и белоруске власти спровеле већ 74 одсто мера планираних 2021. године у оквиру савезничког рада и то доноси конкретне резултате.
Орема његовим речима, овај рад даје конкретне и опипљиве резултате и такве активности наставиће се без успоравања.
Путин је навео и да су заједнички напори резултирали растућим стопама узајамне трговине.
„У 2021. години трговина је порасла за 35 одсто на 40 милијарди долара, а 2022. порасла је за још 12 одсто на рекордних 45 милијарди долара“, рекао је Путин и напоменуо да је према белоруској статистици нарасла на 50 милијарди долара „укључујући услуге“.
Како је навео, индустријска предузећа Русије и Белорусије биће преведена на заједничке стандарде за рад у кооперацији.
„Пуном паром се формира јединствена индустријска политика... У децембру 2022. ступио је на снагу међувладин споразум о признавању технолошких операција, а овај документ ће, између осталог, помоћи да се осигура пренос активности руских и белоруских индустријских предузећа на заједничке стандарде како би се реализација великих кооперационих пројеката одвијала несметано“, закључио је Путин.
Председници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
РУСИЈА
Путин и Лукашенко: Русија и Белорусија неће пропасти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала