- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си Ђинпинг: Став Кине о Украјини ─ допринети миру и преговорима

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINПредседник Француске Емануел Макрон, председник Кине Си Ђинпинг и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен пре састанка у Пекингу
Председник Француске Емануел Макрон, председник Кине Си Ђинпинг и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен пре састанка у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Суштина става Кине о украјинској кризи може се сажети у једну фразу: промовисати мир и преговоре, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг током трилатералног састанка са француским председником Емануелом Макроном и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Пекингу.
„Кина увек самостално одређује свој став, на основу суштине саме ствари. Став Кине о украјинском питању може се окарактерисати једном фразом: допринети миру и преговорима“, рекао је Си, преноси кинеско Министарство спољних послова.
„Кина позива све стране да остану мирне и разумне, да заједнички стварају услове за мировне преговоре. За сада је приоритет помоћ у прекидању борбених дејстава, као и спречавање распиривање ватер и проблема“, оценио је кинески лидер.
Према његовим речима, не постоји чудотворни лек за окончање украјинске кризе.
„Став Кине о украјинском питању је доследан и јасан, његова суштина је да промовише мирне преговоре и политичко решење. Не постоји чудотворни лек за превазилажење кризе, све стране морају да преузму иницијативу и кроз акумулацију међусобног поверења створе услове за прекид борбених дејстава и почетак мировних преговора“, закључио је Си Ђинпинг.
Си је додао и да украјинска криза није проблем између Кине и ЕУ. Он је напоменуо да ће Кина наставити да игра активну улогу у промовисању одржавања мировних преговора, а Пекинг такође подржава европску страну у изношењу идеја и планова за политичко решење украјинске кризе на основу њених сопствених фундаменталних и дугорочних интереса.
Емануел Макрон и Си Ђинпинг на свечаној церемонији у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
СВЕТ
Медији: Макрон није успео да убеди кинеског лидера да промени став по питању Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала