- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Укидање границе или конфедерација: Спрема ли се Пољска да прогута Украјину

© Фото : PixabayПољска и Украјина
Пољска и Украјина - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Посета Владимира Зеленског Пољској могла би да буде повезана са тајним планом две државе да створе конфедерацију, оцењују поједини руски експерти, коментаришући уједно и најаве украјинског председника да граница између Пољске и Украјине у будућности неће постојати.
Стручњаци сматрају да је посета Зеленског Варшави веома лукав потез за спасавање западне Украјине, под окриљем те конфедерације.
С друге стране, то се уклапа и у амбиције Варшаве, која са Вашингтоном, кује планове за успостављање војно-политичке контроле над „историјским поседима" у Украјини. Према подацима руских обавештајних служби, Пољска се спрема да заузме територије у западној Украјини.
„Укидање граница предвиђа и приступање Украјине Европској унији, али ако се са тим приступањем буде одлагало, онда ће алтернативна опција за Украјину врло вероватно бити стварање конфедерације с Пољском. Такав сценарио већ разматрају и Кијев и Варшава и не видим много противљења томе, макар не са украјинске стране“, каже руски политиколог Александар Носович.
Зеленски је током посете Варшави саопштио да граница између Пољске и Украјине неће постојати. Према његовим речима, у будућности неће бити граница између два народа: политичких, економских и – што је веома важно – историјских. Он је тиме фактички само поновио изјаву пољског председника Анджеја Дуде, који је такође раније рекао да „неће бити граница између две државе“.
„Ако сада разматрамо сасвим озбиљну варијанту евроатлантских интеграција Молдавије тако што ће је ‘прогутати’ Румунија, зашто није могуће интегрисати Украјину тако што ће је ‘прогутати’ Пољска? Друга је ствар што Пољска сама неће моћи да ‘свари’ Украјину, јер та земља нема толики потенцијал да је интегрише у свој састав... Штавише, питање источних граница нове државе Пољске и Украјине остало би отворено дуго времена. И као резултат, добили бисмо ‘плутајућу границу’ између Пољске и Русије на којој ће се водити борбе и која ће бити хронично нестабилна“, оцењује Носович.
© AP Photo / Andrew KravchenkoПредседник Украјине Владимир Зеленски је саопштио да граница између Пољске и Украјине неће постојати
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски је саопштио да граница између Пољске и Украјине неће постојати

Украјинци клали Пољаке, а сада шурују

Oвај моменат оптерећује многе у Варшави, јер је „аксиом пољске источне политике да ова земља не треба да има заједничку границу са Русијом“, јер Пољска представља Русију као као егзистенцијалну претњу и сматра је опасним суседом.
Због тога Варшава разматра пројекат формирања „тампон зоне“, што ће им, према замисли Пољака, омогућити да се ограде од Русије и избегну крајње нежељени директан сукоб с Русијом.
„Зато се Варшава сада налази између две ватре тј. између очувања своје источне политике и између овог амбициозног плана о проширењу кроз интеграцију са Украјином, у већој или мањој мери. Какву ће одлуку донети, зависиће од тока руске специјалне војне операције и од става САД, пошто је Пољска апсолутно зависна држава, а амерички глас је одлучујући“, каже Носович.
Зеленски је посетио Пољску, с обзиром да Варшава делује као главни „савезник“ Кијева. Пољски плаћеници се боре на страни Оружаних снага Украјине готово од самог почетка руске специјалне војне операције, Варшава дотура оружје и војну технику Кијеву, а и већа количина западног наоружања допрема се преко пољске територије.
Осим тога, Пољска је најагресивнији и најрусофобнији савезник Запада, који редовно износи прилично бизарне иницијативе против Русије.
Не искључује се ни могућност да су све ово само лепе жеље Зеленског и ништа више од тога.
„Искрено говорећи, треба имати у виду чињеницу да је позиција Зеленског лоша и апсолутно тешка, пошто би без масовне војне и економске подршке Запада Украјина једноставна пропала. Он сада може да говори шта год хоће да би добио економску помоћ и оружје, јер он, у ствари, касније и неће нужно одговарати за своје речи... Остаје и питање да ли ће Зеленски бити председник Украјине када буде требало да одговара за то. Друго, јасно је и да се он игра са пољским амбицијама око враћања Креси всходње“, оцењује руски експерт Јуриј Зверев.
Пољска историјски претендује на делове украјинске територије, углавном на Галицију и Волин – регионе који укључују данашњу Лавовску, Ивано-Франковску, Тернопољску, Волињску и Ровењску област, који су заједно са неколико области на западу Белорусије и Литваније, били део Пољске у периоду између два светска рата, а тај регион понекад пољски историчари називају Креси всходње.
„Познато је да Пољаци желе да поврате територије које су им припадале, од 1918. до 1939. године, а те територије укључују западну Украјину. Званично они о томе не говоре, али одавно је познато да је то жеља пољске елите и пољских интелектуалаца и не само њих. Дајући такве изјаве Зеленски просто хоће да их привуче на своју страну...“
Зверев напомиње да је историја „пуна горких примера сукоба између пољских и украјинских националиста“. Иако их уједињују блиски односи с Вашингтоном и намера да ослабе Русију, Пољаци и Украјинци имају веома оптерећујућу прошлост која датира од Другог светског рата.
Пољаци, каже Зверев, добро памте Волински масакр из 1943. године, кад су украјински националисти напали око 150 пољских села и побили између 100.000 и 150.000 Пољака. Овај злочин Пољаци сматрају геноцидом и етничким чишћењем.
Злодела Степана Бандере, главног идеолога украјинског национализма који је сарађивао са немачким нацистима, и Романа Шухевича, злогласног команданта УПА, који је такође био један од вођа масакра Пољака, дубоко су урезана у сећања пољског народа, додао је експерт.
Према његовим речима, после свега, Пољаци желе део украјинске територије.
„Али, чини ми се да хоће ове територије исто онако као што Украјинци желе Крим - без становништва“, додао је он.

Русија ће из овог сукоба изаћи као победник

Варшава је уверена да је заслужила великодушну надокнаду за војну помоћ Кијеву, пружање склоништа бројним украјинским избеглицама и за то што је ћутке „прогутала“ ракетни напад на пољску територију на наговор САД и водећих европских земаља.
Шеф руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин у више наврата је упозоравао да руководство Пољске чека прави тренутак да "преузме контролу над делом украјинских територија".
Наришкин сматра да због тога пољске власти не желе мирно решење сукоба у Украјини и противе се томе. Према његовим речима, Пољска убрзава припреме за анексију западне Украјине - Лавовске, Ивано-Франковске и већег дела Тернопољске области Украјине.
„Мислим да шеф спољне обавештајне службе има много поузданије податке од мене и немам никаквог основа да сумњам у његове речи. Пољаци могу да говоре шта хоће, могу да кажу да су за јединствену, јаку Украјину, али Пољска је једна од ретких земаља у Источној Европи која има своје геополитичке амбиције. Пољске амбиције нису угашене. Жеља да се уништи Русија и још много тога није нестала. Неки чак кажу да је то, заправо, смисао постојања пољске државе. У овом случају ми је јако жао Пољака, јер су спремни да жртвују сопствену државу само да би уништили суседе. То је пут који не води никуда“, каже Зверев.
С друге стране, напомиње експерт, Русија, упркос свим тешким односима са колективним Западом, не поставља себи задатке о уништењу САД или Запада, већ тежи нормализацији односа.
„Пољаци имају другачија гледишта. Мислим да се такви циљеви заиста постављају, можда се не изјашњавају јавно, али на томе се ради, па и ако се Украјина распадне и барем њен западни део припадне Пољској, верујем да Пољаци због тога неће бити превише огорчени“, додао је Зверев.
Говорећи о будућој судбини Пољске и Украјине, Зверев каже да су „могуће различите опције“, али у једну ствар је, истиче, сигуран – Русија ће, у сваком случају, бранити своје интересе и из ове ситуације ће изаћи као победник.
Володимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
РУСИЈА
„Сукоб је у ћорсокаку“: Пољски генерал открива циљ путовања Зеленског у Варшаву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала