- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Анкара: Неопходна независна истрага о нападима на „Северни ток“

© Пресс-служба Eugal / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2"
Изградња гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу изјавио је да Анкара сматра да је неопходно да се спроведе транспарентна истрага о нападима на гасоводе „Северног тока“ и да треба да је воде независни експерти.
„То је озбиљан напад, који је погоршао постојећу енергетску кризу. Неопходно је спровести истрагу ко је извео напад и због чега. Истрагом треба да се баве независни експерти, неопходна је отворена и транспарентна истрага – то је став Турске“, изјавио је Чавушоглу након сусрета са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

Диверзија на гасоводима „Северног тока“

Експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.
Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклољена.
Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симур Херш, објавио је 8. фебруара своју истраживање о експлозијама на гасоводима, у којем је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод цевовода у јуну прошле године поставили амерички војни рониоци, током војних вежби „Балтопс“, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.
Према наводима Херш,а одлуку о операцији донео је председник САД Џозеф Бајден, након девет месеци разматрања тог питања с представницима америчке администрације задуженим за питања националне безбедности. Пентагон је касније саопштио да САД нису умешане у диверзију на руским гасоводима.
Месец дана након Хершове објаве амерички лист „Њујорк тајмс“ је објавио да иза диверзије стоји проукрајинска групација, чији планови не морају бити познати Кијеву, а истог дана је немачки лист „Шпигл“ пренео да трагови напада воде у Украјину, односно да је операција изведена с јахте која је изнајмљена од компаније из Пољске, а која припада двојици Украјинаца.
Херш је касније, позивајући се на извор, писао да је после посете немачког канцелара Олафа Шолца и његовог сусрета са Џозефом Бајденом почетком марта ЦИА заједно с немачком обавештајном службом добила задатак да припреми алтернативну верзију о експлозијама на „Северном току“ и да је прошири по медијима.
Званична Москва сматра да је верзија о умешаности украјинских „активиста“ у експлозије бесмислица. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да су такву експлозију могли да изазову само стручњаци који владају одређеним технологијама, уз подршку државе.
Анкета
Ко је по вама, на основу доступних података, одговоран за дизање у ваздух гасовода Северни ток?
Министри спољних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
РУСИЈА
Чавушоглу: Анкара очекује да се сукоб у Украјини оконча преговорима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала