- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Рус има историјску шансу – све што треба да знате о мечу који ће крунисати првака света

© AP Photo / Jon GambrellЈан Непомњашћи
Јан Непомњашћи - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
Руски шахиста Јан Непомнијашћи има шансу да дође до титуле најбољег играча на свету. Он ће у Астани од 7. априла играти против Кинеза Динга Лирена у бици за најбољег у класичном шаху. Актуелни шампион Норвежанин Магнус Карлсен раније је одбио да против Руса брани титулу првака.
Треба рећи да је титула у класичном шаху најважнија у свету шаха (120 минута за првих 40 потеза, потом 60 минута за наредних 20 потеза, па 15 минута за остатак меча олус 30 секунди за сваки потез почевши од 61. потеза), а поред ње постоје и титуле у рапид и блиц шаху, који спадају у брзопотезне формате.
Меч ће се играти на следећи начин:

У класичном формату играће се 14 исцрпних, дугачких, вишесатних дуела. Ако један од играча забележи 7,5 бодова биће шампион. Ови дуели су сама срж меча, али ако не донесу победника, прелази се на брзопотезни шах.

Ако буде 7:7, онда ће се прећи на рапид: Играће се четири меча у овом формату (25 минута плус 10 секунди за сваки потез). Ако и после тога буде нерешено, прећи ће се на блиц партије (пет минута на сату плус додатне три секунде за сваки потез).
Неке процене пред сам меч су да Рус има 55% шансе за победу, док се Кинезу даје 45%, мада то наравно ништа не мора да значи.
Меч ће се играти од 7. априла до 1. маја у Астани, Казахстану. Тачније, свечано отварање биће 7. априла, а играчи ће меч почети 9. априла.
Укупан фонд овог меча биће 2.000.000 евра, од тога ће 60% отићи победнику, а 40% пораженом.

Рус или Кинез?

Непомнијашћи је 32-годишњи Рус, рођен у Бријанску. Већ је 2021. године имао шансу да постане најбољи на свету, али му је Карлсен у Дубаију стао на пут. Када је поражен, многи су предвиђали да се Рус неће опоравити од тог ударца, али он се брзо вратио, освојио Турнир кандидата и поново ће се борити за најпрестижнију титулу.
Непо је други Рус који је два пута освојио Турнир кандидата после Василија Смислова који је то урадио 1953. и 1956. године да би се суочио са Михаилом Ботвиником.
Прекопута табле гледаће Кинеза Динга који има 30 година, долази из Кине. Карлсен је чак рекао да сматра Динга нешто јачим шахистом од Непа и да њему даје предност.
Динг је продукт кинеске школе шаха, воли да игра дугачке, тактичке партије. Нема баш толико шаренолик репертоар као Непо, али га је јако, јако тешко савладати. Ментално је јак и сигурно ће се трудити да уведе партије у сув простор где нема превише места за умирање у лепоти.
Са друге стране Непо има велике осцилације, једног дана може да буде најбољи шахиста на свету, а када му није дан може да направи велике грешке. Када уђе у свој ритам потпуно је неподив, па ће се навијачи Руса и надати да ће имати више таквих дана.
Зато би за Руса било добро да поведе у раном делу меча, како би му то дало додатни ветар у леђа за све партије које следе.
Динг је три пута освојио кинеско државно првенство, прво са 16 година, поставивши тако рекорд. Између 2017. и 2018. изједначио је светски рекорд легендарног Михаила Тала од 95 мечева без пораза, а затим је подигао рекорд на 100 мечева (+29,=71,-0), који је Карлсен касније подигао на невероватних 125 дуела у низу без пораза.
Александар Жуков, потпредседник Руске шаховске федерације (РЦФ) и почасни председник Руског олимпијског комитета назвао је Непомнијашћи фаворитом у наредном сусрету.
„Меч ће бити веома интересантан, као и сваки за титулу првака света. Мислим да Јан има више шанси, јер има искуства са мечом са Магнусом Карлсеном.Мислим да су њихове шаховске вештине приближно једнаке, али с обзиром на то да Јан има искуства у таквом мечу, он је фаворит против Динга. Мислим да је научио доста тога из меча са Карлсеном и да је спреман“, рекао је Жуков.
Велемајстор Сергеј Карјакин сматра да су шансе за победу у предстојећем мечу за титулу светског шампиона у класичном шаху између Руса Јана Непомнијашћи и Кинеза Динг Лирена - једнаке.
„Увек сам веровао да су пре почетка било ког меча шансе противника 50-50. Штавише, њихов рејтинг је приближно исти, јер су Јан Непомнијашћи и Динг Лирен тренутно други и трећи шахиста на свету. Никоме нећу давати предност у међусобном мечу. Шансе су фифти-фифти“, рекао је Карјакин.
Председник Међународне шаховске федерације (ФИДЕ) Аркадиј Дворкович такође је говорио од предстојећем сусрету.
Снага је приближно једнака, на страни Јана је то што има више искуства, јер је већ одиграо један меч за светско првенство. Ово је веома посебно такмичење, неупоредиво ни са чим, а без овог искуства је немогуће разумети шта заправо јесте. Динг Лирен још увек не разуме шта је то, али, ипак, он је, као и Јан, један од три најјача шахиста на свету, а то значи највиши ниво и једног и другог“,рекао је председник ФИДЕ.
Шта о предстојећем дуелу Непа и Динга мисли чувени Гари Каспаров?
„На кога бих се кладио? Па, обојица су јако добри, биће јако тесно, пре неколико година бих рекао Динг, али сада, после пандемије, то може бити било ко. Непо (Непомнијашћи) је играо више, чак има и искуство Светског шампионата, изгубио је, али му то ипак даје малу предност. Динг је можда стабилнији... Али опет, веома је тесно“, рекао је Гари Каспаров.
Ако он каже да је тесно – онда је тесно.
А самим тим и занимљиво.
Надамо се и спектакуларно.
Олимпијска застава - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
СПОРТ
Украјинци прете бојкотом Олимпијских игара у Паризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала