- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Још три факултета у Београду укинула пријемни испит

© Sputnik / Лола ЂорђевићФилозофски факултет
Филозофски факултет - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
После Правног факултета, још три факултета у Београду су укинула пријемни испит, а државна матура ће бити једини услов за упис од следеће године.
Шумарски, Биолошки и Географски факултет у Београду одлучили су да од школске 2024/2025 године, када она буде уведена, признају државну матуру као једини услов за упис. Пре њих то је урадио Правни факултет у Београду.

Државна матура као услов за упис - како ће изгледати

Из деканата Шумарског факултета речено је да је кључан разлог за укидање пријемног испита смањење броја уписаних студената на већини студијских програма, те постоји бојазан да би се додавање пријемног испита још негативније одразило на заинтересованост будућих бруцоша.
На Шумарском факултету наводе да ће, уколико заинтересованост ученика за њихове студијске програме буде расла у наредном периоду, размотрити укључење теста склоности или других испита у поступак рангирања и уписа студената.
Са Биолошког факултета тврде да ће слични студијски програми који припадају унији природно-математичких факултета имати исти принцип рангирања и провере матураната. Наиме, предлог за вредновање државне матуре разликује се од типа школе коју су будући студенти похађали, те уколико су завршили општу матуру просечан успех износи 40 одсто вредновања, успех на тесту из матерњег језика и математике по 10 одсто, док ће успех из једног од наведених предмета са Листе општеобразовних предмета: биологија, хемија, физика, географија бити вреднован са 40 одсто.
„Географски факултет не намерава да организује пријемни испит за будуће студенте када буде заживела државна матура. Осим успеха из средње школе који носи 40 одсто бодова, вредноваће се и математика и српски језик са по 20 одсто, те географија, али и остали предмети из којих се полаже државна матура (биологија, физика, хемија, историја...) са такође 20 одсто. Награде на такмичењима које признаје Географски факултет ће бити додатних 20 одсто“, речено је на Географском факултету.
За сада Факултет политичких наука и Учитељски факултет и даље чекају одлуку наставно-научног већа о овом питању, пише Телеграф.

Поједини факултети задржали пријемне

Међутим, поједини факултети одлучили су да задрже пријемне испите, као што су Факултет спорта и физичког васпитања и Медицински факултет у Београду.
На Факултету спорта и физичког васпитања успех у школи вредноваће се са 30 одсто, државна матура са 20 одсто, а испит за проверу посебних склоности и способности са 50 одсто
„Медицински факултет у Београду заузео је став да државна матура треба да има сертификациони карактер и покаже успех како неког средњошколца, тако и школе коју је завршио, али за упис на Медицински факултет потребна је додатна провера знања која ће бити организована кроз тест склоности из биологије и хемије. Медицински факултет се залаже да значај тог испита треба да буде већи него што је предложено, тј. да приликом уписа „носи“ 50 бодова, о чему се још увек разговара са Министарством просвете“, речено је на том факултету.
На Медицинском факултету додају да су се при доношењу ове одлуке водили и анализом коју је урадио продекан проф. Душан Попадић, а која је показала да успех у школи нема превелик утицај на успех на пријемном.
Анкета
Подржавате ли укидање пријемних испита за упис на факултете?
Полагање мале матуре у Јагодини - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
ДРУШТВО
Државна матура није довољна: За упис на седам факултета у Београду додатна провера знања
Основна школа „Лаза Костић“ - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
СРБИЈА
Енглески знају боље него српски: Скандалозни резултати на проби државне матуре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала