- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска тријада штитиће Савезну државу Русије и Белорусије

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаСавезна држава
Савезна држава - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
Услед агресивне политике Запада и растућих претњи, Русија и Белорусија стварају концепцију безбедности свог савеза, што говори о високом степену интеграције две у земље у свим сферама. Нови концепт ће предвиђати заштиту националних интереса Савезне државе, а руска нуклеарна тријада и руски нуклеарни арсенал обезбеђиваће њену безбедност.
Руски експерт Сергеј Станкевич подсећа да је недавно усвојена обновљена руска концепција спољне политике, те сматра да ће концепција Савезне државе бити изграђена на истом принципу.
„Време је да се Русија фокусира на односе са Азијом и глобалним Југом и у тој концепцији се говори о приоритетима у односима са Кином, Индијом као два главна пола моћи и утицаја у Евроазији. По свему судећи, то ће постати главни правац руске спољнополитичке стратегије у наредним годинама. Концепција се обично одобрава на пет до седам година, тако су одређени приоритети Русије за тај период и мислим да ће Белорусија у великој мери одредити своје учешће у стратегији која је већ написана и одобрена“, сматра Станкевич.
Станкевич каже да је смисао сваке спољне политике да обезбеди што повољније спољне услове за унутрашњи развој. У конкретном случају, две савезничке државе - Русија и Белорусија – постићи ће договор како да на најбољи могући начин врате могућности за успешан и миран развој.
Такође, концепција ће, сматра експерт, садржати и одговоре на претње и провокације НАТО-а усмерених против Русије и Белорусије.
„Тамо ће бити речено да ће руска нуклеарна тријада, руски нуклеарни арсенал обезбеђивати сигурност и Русије и Белорусије. У концепцији ће детаљно бити размотрени наши односи и по питању нуклеарног оружја. Вероватно ће бити прецизирано да руско тактичко нуклеарно оружје које ће бити пребачено у Белорусију остаје под контролом Русије и да ће Русија наставити да поштује сва ограничења Споразума о неширењу нуклеарног оружја“, каже Станкевич.
© УПСИ МО РФУ Белорусији је распоређена регионална група Савезне државе, пребачени су руски ракетни системи "искандер-М", који могу да користе нуклеарне ракете, а Русија ће распоредити и тактичко нуклеарно оружје
Руски систем Искандер - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
У Белорусији је распоређена регионална група Савезне државе, пребачени су руски ракетни системи "искандер-М", који могу да користе нуклеарне ракете, а Русија ће распоредити и тактичко нуклеарно оружје

Западна агресија на Савезну државу

Висок степен интеграције Русије и Белорусије у војној сфери подразумева и уједињење две земље и у другим областима, посебно у економији, политици и култури.
Руско-белоруска интеграција, пре свега, економска траје деценијама и ушла је у одлучујућу фазу, каже руски експерт Александар Перенџијев.
„Сада је Савезна држава Русије и Белорусије подвргнута агресији тзв. колективног Запада, а руски председник Владимир Путин је исправно рекао да се овде ради о свеобухватној агресији. То је, у ствари, војна и информациона, психолошка и економска агресија“, додао је експерт.
Перенџијев напомиње да је то и агресија на имиџ Русије и уопште Савезне државе Русије и Белорусије.
„На пример то су забране спортистима да наступају под заставом Русије и забране спортистима да учествују у такмичењима, покушаји да се забрани и укине руска култура, а за Белорусију је руска култура и њена... Заправо, Белоруси и ми сматрамо да смо један народ и да су наша два народа у оквиру Савезне државе уједињена. Тако да је та агресија усмерена против наше Савезне државе. Коначно се доноси одлука по којим правилима ћемо се бранити од ове агресије, по којим правилима ћемо градити заједничку одбрану и по којим правилима ћемо штитити наше националне интересе. Односно, ми више не дефинишемо одвојено националне интересе Белорусије или Русије, већ говоримо да постоје заједнички национални интереси наше Савезне државе“, каже Перенџијев.
Он сматра да би овом концепцијом требало да се прецизно дефинишу заједнички национални интереси које ће Савезна држава штитити. Усвојена правила ће бити у оквиру међународног права. То је право држава на заштиту и одбрану свог територијалног интегритета и другог простора - економског, информационог итд, каже Перенџијев.

Јачање војног савезништва Русије и Белорусије

Земље НАТО-а значајно су повећале своје војно присуство у близини западних граница Русије и Белорусије. Гомилају оружје и трупе. Уз отворене провокације, Украјина такође ствара напету ситуацију на граници и у таквој ситуацији Москва и Минск јачају заједничку одбрану, развијају безбедносне механизме. Конкретно, у Белорусији је распоређена регионална група Савезне државе, руски оперативно-тактички ракетни системи "искандер-М", који могу да користе нуклеарне ракете, предати су Оружаним снагама Белорусије и већ је почела обука белоруских посада, а Русија ће распоредити и тактичко нуклеарно оружје у Белорусији.
Перенџијев истиче да Москва и Минск намеравају да прошире сарадњу у одбрамбеној и војно-техничкој сфери. Наставиће да јачају безбедносне системе Савезне државе.
„Друго, одредиће се где и како ће се формирати војне групације, како ће се вршити војно-техничка сарадња, какве ће мере бити предузети у случају крупних стратешких акција Запада. Треће, биће дефинисане заједничке војне обуке и заједничке војне вежбе Русије и Белорусије. С тим у вези, где је то могуће, разговараћемо и о заједничким активностима, о заједничким акцијама у нуклеарној сфери... Уговор о неширењу нуклеарног оружја ће се поштовати. Овде се ради о томе да ће Русија користити војну инфраструктуру Републике Белорусије за могућу нуклеарну конфронтацију са западним земљама“, каже експерт.
Русија ће завршити изградњу складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији до 1. јула, а то наоружање ће бити под контролом Русије. Белоруски пилоти ће бити обучени за употребу нуклеарног оружја, а њихови авиони ће бити опремљени специјалном опремом за употребу нуклеарног оружја.
„Република Белорусија ће обезбедити ову инфраструктуру, а ми ћемо одвраћати било какве покушаје постављања нуклеарног оружја, чак и тактичког, у близини Белорусије“, нагласио је руски експерт.
Перенџијев очекује и да ће бити створена „нека врста“ координационог војног центра Русије и Белорусије тј. управљачке структуре, која ће координисати акције две војске.
Поред заједничке регионалне групе која већ постоји, експерт сматра да постоји могућност стварања и других заједничких јединица у систему Ратног ваздухопловства, здружених моторизованих бригада или војних обавештајних служби. Експерт додаје да би новом концепцијом могло да буде обухваћено и јачање сарадње између тајних служби, руског ФСБ-а и белоруског КГБ-а, као и јаче интегрисање у областима као што су медицина, снабдевање храном и друге.

Силеџијски Запад разуме само језик силе

Перенџијев закључује да ће концепција безбедности Савезне државе подразумевати заједничке акције Русије и Белорусије у свим сферама, укључујући и заштиту грађана две земље у иностранству.
На питање какву би реакцију Запада могла да изазове концепција безбедности Савезне државе Перенџијев каже да не треба очекивати ништа ново. Наставиће се претње, замисливе и незамисливе, какве су и до сад већ упућиване на адресу Москве и Минска.
„Запад прети још од 2014. године, када се Крим вратио у састав Русије, а затим су настављене претње и пре и за време руске специјалне операције у Украјини. Када је почела специјална операција пљуштале су претње и уследиле су акције – испорука тенкова, оружја, муниције, а најављују и испоруке граната са уранијумом. Они прете, а Русија се бори против тих претњи, реагује и то ефикасно. Управо те претње су довеле до тога да Русија и Белорусија стварају заједничку концепцију Савезне државе“, каже експерт.
Запад ствара претње, а Русија и Белорусија стварају концепт против тих претњи. То је само одговор на политику колективног Запада, додао је Перенџијев.
Перенџијев подсећа да су САД и њихови савезници игнорисали безбедносне захтеве Москве, НАТО се ширио на Исток, док смо данас у ситуацији да се Финска већ прикључила НАТО-у, а Шведска само што није ушла у тај војни блок.
„Све ово, наравно, говори о претњи која се надвија, а не само о некој врсти неконструктивне позиције Запада. У таквим условима развијамо концепт безбедности Савезне државе. Могуће је да ће у будућности то постати основа да се друге државе, да се придруже овом концепту. Мислим да је ово добар пример и за Србију“, сматра Перенџијев.
Лансирање балистичке ракете оперативно-тактичког ракетног система Искандер М са полигона у Астраханској области - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
РУСИЈА
Белорусија жели да „отрезни“ колективни Запад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала