Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић после састанка са Србима са КиМ: Повукао сам се пред њиховим аргументима

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са представницима Срба са Косова и Метохије, да је ситуација на КиМ тешка и да незадовољство и бес нашег народа због кршења и споразума о таблицама и свих осталих споразума, као и свакодневно хапшења Срба, достиже врхунац.
„Разговарали смо о свим проблемима, безбедносној ситуацији која је тешка. Моја идеја је била да данас изађен са тим ставовима, али сам се повукао и договорили смо се да наставимо да радимо у наредних седам дана како бисмо изашли са заједничким саопштењем о свим питањима, од избора на којима Срби неће учествовати до осталих питања“, рекао је он.
Навео је да ће следећи састанак бити у Рашки, као и да до њега морају да договоре заједничку платформу.
Како је рекао, једна од тема јесте даљи економски и социјални напредак нашег становништва, односно шта држава Србија може да уради за људе на Косову и Метохији.
"Са конкретним мерама и по том питању изаћићемо за седам дана. Данас су и људи са севера и са југа показали бес и љутњу и на руководство у Пришини, али и међународну заједницу, траже значајнију и већу подршку државе Србије и ја сам саслушао и разумео све што они говоре, покушао да објасним у каквој смо ситуацији, али и да покушам да нађемо нека решења како би они могли да живе нешто лакше и мирније", рекао је Вучић.
Рекао је да није превелики оптимиста, али да се плаши да неки нису разумели шта се дешава.
„Нису разумели да није суштина у томе хоћемо ли ми да учинимо уступак по неким бесмисленим бирократским питањима, већ је суштина у формирању ЗСО и престанку угрожавања српског становништва, а то је оно што Куртијев режим никада не жели да уради“, рекао је Вучић и додао да сваког тренутка једино што желе јесте да се подмукло, а некад и директно исељавају људи са КиМ.
„Јучерашње малтретирање тренера из Штрпца, три сата, привођење, хапшење председника и директора клуба, јер наша деца не смеју да буду у систему Србије, јер та деца ваљда више нису спортисти, него терористи. Е то је 21. век и та демократија, како кажу Хјуман рајтс воч, највећа демократија на Балкану“, указао је он.
Одговарајући на питање да ли може рећи какав је план Србије, председник је рекао не може да открива.
„Не можете да планирате и не могу да кажем какав ће наш план да буде, јер очекујете да кажем да ћемо ући тенковима, а ако то не кажем, онда ће бити да немам план“, рекао је он.
Коментаришући изјаву Вјосе Османи, председнице привремених приштинских институција, да ће организовати изборе на северу КиМ, Вучић каже да ће то урадити за два или 0,2 одсто становништва, пошто Срби на њима неће учествовати.
„У северној Митровици нису нашли ни измишљеног Србина, ни њиховог агента, ни локалног лудака. Имате изборе где ће да доведу из Јужне Митровице лажно пријављене Албанце да на северу бирају између албанских странака. На шта то личи? То је план А ваљда. Да њих 1 одсто управља са оних 98 одсто људи. План Б им је ваљда да побију Србе, пошто не знам шта би био план В. Тај план Б се неће остварити, то је све што имам да кажем“, рекао је Вучић и додао да је то да 1 одсто управља са 98 одсто „милина од демократије, окупација у 26 слика“.
„Да кажем овима са Запада, да се не фолирају, учешће на изборима је услов Бриселског споразума, али тек пошто се формира ЗСО. Немојте да се правите наивни, да се не зна шта је старије, кокошка или јаје, а имали смо четири јајета јер су Срби четири пута учествовали на изборима“, рекао је Вучић.
На састанку у Палати Србија присутани су били директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док Србе са КиМ представљали су председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници Игор Симић и Милан Радоичић, председници општина Лепосавић, Штрпце и Грачаница Зоран Тодић, Далибор Јевтић и Љиљана Шубарић и бројни други представници.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
СРБИЈА
Вучић: Косово је део Србије, бар док сам ја ту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала