Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Албанци крију истину: Хоће ли се испоштовати споразум Београда и Приштине о несталима

© Sputnik / СпутњикФотографија српских жртава на Косову и Метохији после завршетка бомбардовања Србије 1999. године
Фотографија српских жртава на Косову и Метохији после завршетка бомбардовања Србије 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
Пратите нас
Правник Славиша Вуксановић, члан извршног одбора Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, није уверен да ће Приштина испоштовати споразум о несталима усаглашен ове недеље у Бриселу јер, како каже, не иде јој у прилог да се открију масовне гробнице Срба на КиМ.
Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић је изјавио је да је у тексту декларације о несталим лицима који је усаглашен у Бриселу у оквиру наставка дијалога Београда и Приштине термин "присилно нестали" замењен термином "принудно нестали" који не представља правну категорију.

Албанци не желе да откопавају гробнице

Иако је речено да су обе стране прихватиле овај договор, правник Славиша Вуксановић, члан извршног одбора Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, није тако сигуран да ће Приштина стати иза своје речи.
„Главни проблем је то што Албанцима са Косова и Метохије не иде у прилог да се открије оно што је наша српска комисија за нестала лица њима доставила, а то су тачне локације за које сумњамо да се на њима налазе масовне гробнице на КиМ,“ каже Вуксановић.
Када би, како истиче, почеле да се откопавају те гробнице на локацијама које је Београд доставио и када би у њима била пронађена тела страдалих то би повукло одређене консеквенце за Приштину.
„То значи да би се онда отворило и питање одговорности припадника ОВК, који су се од 1996/97. године па све до 1999. Године борили против тадашње СРЈ и њених званичних снага безбедности. Дакле, Албанцима није до тога да се крене у реализацију откопавања локација које смо им доставили, то јест, отварања нових локација где се налазе масовне гробнице,“ додаје он.

Приштина крива за застој

Вуксановић објашњава да су Албанци првобитно инсистирали на термину „присилно нестали“, знајући да је са правне тачке гледишта „принудно нестали“ термин који у ствари штити државу од одговорности. Међутим, он не мисли да је то био прави разлог застоја у постизању договора о овој болној теми.
„Застало се последње две године јер се албанска страна противила, на пример, томе да Вељко Одаловић буде део тог процеса што је смешно али због тога се ништа није дешавало по овом питању до сада. Сада им то сада више не смета, а Србија је испоштовала све договоре и проверила све спорне локације који су они означили. Тамо где је било тела обављене су ексхумације и након препознавања и утврђивања идентитета она су предата другој страни,“ подсећа Вуксановић.
Дакле, са српске стране не постоји ниједно место за које је албанска страна тражила проверу да није третирано и, кад је за тим било потребе, да је извршена ексхумација.
„Једини разлог застоја је то што албанска стране не жели да приступи одређеним гробницама које је наша Влада навела као локације на којима су закопани убијени, без обзира на националност. Из тих разлога нисам оптимиста да ће Приштина овога пута спровести своје обавезе, без обзира на договор из Брисела, посебно што десет година молимо да се уради идентификација 350 остатака тела који се налаже у у болници у Приштини,“ каже Вуксановић.

За 23 године идентификоване само 382 жртве

Иначе, према прелиминарним резултатима прегледа који је обавио албански тим, међу скелетним остацима у приштинској мртвачници има остатака око 70 Срба и осталих неалбанаца.
Девет гробница још није истражено по захтеву Србије на КиМ јер је Аљбин Курти зауставио рад Радне групе комисије за нестала лица Београда и Приштине, па је последња седница одржана пре две године. Породице траже отварање досијеа, полицијских и истражних докумената, сведочења оних који знају, а ћуте – деценијама.
На Косову и Метохији, према статистици Међународног комитета Црвеног крста, још се 1.621 особа води као нестала. Њих 568 су неалбанске националности. За 23 године идентификоване су само 382 жртве.
Петар Петковић је после састанка у Бриселу објаснио да је захваљујући напорима Београда одбачен термин „присилно нестали“ који је правна категорија дефинисана међународном конвенцијом и који би подразумевао директну правну одговорност државе Србије за све случајеве нестанака током сукоба на Косову и Метохији. Уместо тог термина прихваћен је термин „принудно нестали“ који није никаква правна категорија и који се не налази ни у једној међународној конвенцији, већ искључиво описује околности под којим се нестанак десио и зато не може да произведе никакво правно дејство по интересе државе Србије, нити њену одговорност.
Анкета
Очекујете ли да бивше вође ОВК буду осуђене у Хагу?
Сцена из Филма Жута кућа - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
СРБИЈА
Да се бар душа смири: Потресни документ о језивим злочинима над Србима са КиМ
Натпис Нема предаје - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
СРБИЈА
Време да се Срби дозову памети: Крај илузија да ће Приштина донети демократију а Запад - безбедност
Вељко Одаловић - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Одаловић позвао Приштину да отвори архиве: Људи нису нестали у шуми, они су ликвидирани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала