- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дрски и колонијални – Британци намећу своје адвокате српским жртвама

© AP Photo / Pool/Koen van WeelСудије специјалног суда у Хагу за злочине ОВК
Судије специјалног суда у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
Пратите нас
Специјални суд за ратне злочине на Косову и Метохији доделио је српским жртвама британског адвоката, иако је прописано да оне саме бирају своје правне заступнике. Адвокат Бранко Лукић оцењује да је Суд занемаривши жеље жртава поступио дрско и неувиђавно, као што увек и поступају колонијалисти.
Удружења киднапованих и убијених Срба на КиМ више пута су апеловала да би у интересу жртава био адвокат из Србије, али без успеха - процес уклањања Срба из правних поступака се наставља.
Иако прописи самог суда одређују да саме жртве бирају своје заступнике, од укупно 234 адвоката који су понудили своје услуге, од њих четрдесеторо из Србије, српским и албанским жртвама додељен је Британац Сајмон Лоз. Злогласна четворка коју чине вође терористичке организације ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи терете се за преко стотину убистава, мучења на преко 40 локација широм Косова и Метохије и северу Албаније, ратне злочине против човечности над Србима, Ромима и Албанцима који су им се успротивили. У процесу учествује и 140 жртава од којих су многи Срби, али мала је вероватноћа да ће њихове гласове неко чути, сматра адвокат Бранко Лукић.
© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници тероритичке организације ОВК испред споменика Адема Јашарија
Припадници тероритичке организације ОВК испред споменика Адема Јашарија - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Припадници тероритичке организације ОВК испред споменика Адема Јашарија

Протеривање српске одбране

Лукић, главни адвокат одбране Ратка Младића, оцењује овај потез као још један метод којим би Британци успоставили своју контролу над одређеним сегментом међународне политике. Он се присећа на који начин је нешто слично већ покушано пре 19 година када су правила Хашког трибунала напрасно промењена. Приликом одбране генерала Младића донета је одлука да сви адвокати укључени у процес морају познавати енглески и француски језик, аутоматски елиминишући добар део српске одбране.
Дакле још 2004. су они покушали да из Трибунала истисну Србе, а сада су овде успели да истисну српске адвокате који би представљали српске жртве, говори Лукић за Спутњки.
Први пут, те 2004. године, покушај елиминације је пропао будући да су Лукић који је и живео у иностранству, али и други адвокати, говорили енглески, док је било и пар њих са одличним познавањем француског језика. Овога пута Лукић није сигуран како се српско питање може одбранити, нити да ли постоји могућност замене адвоката.
© AFP 2023 / ERIC FEFERBERG Пипадници терористичке организације ОВК
Пипадници терористичке организације ОВК  - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пипадници терористичке организације ОВК
Ти трибунали функционишу по принципу англосаксонског права и ту просто све може да прође. Англосаксонско право је тако и направљено. Они немају кодификоване законе као што има Европа, односно не практикују континентално право. Код њих је све судска пракса и све може, само ако се тражи, објашњава Лукић.

Срби неће седети скрштених руку

Спутњиков саговорник напомиње да ће ускоро организовати састанак са Даницом Маринковић, некадашњим истражним судијом из Приштине која је радила увиђај у Рачку и чији резултати указују да о масакру и ратном злочину није било ни речи. Они ће, заједно са осталим колегама, размотрити све расположиве опције у вези са овим питањем. Лукић тврди да српски адвокати „сигурно неће седети пасивно“, али и да се за ову вест тек сазнало, те тренутно не може говорити о конкретним потезима који се планирају:
Морамо да реагујемо. Имамо Центар за обнову међународног права и пошто је међународно право очито уништено, сматрамо да треба да га обновимо.

Ко брани српске интересе?

Што се тиче рада острвског судије, Лукић верује да је превод најмањи проблем, да то није спорно и да технички детаљи вођења процеса уопште нису битни. Једино шта треба да нас брине јесте заступање интереса жртава и питање шта се дешава на тим суђењима која нису доступна јавности.
© AP PhotoНестали Срби
Нестали Срби - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Нестали Срби
Само суђење које траје годинама потпуно је склоњено од очију јавности. Они то знају и по томе поступају и били су довољно дрски и неувиђавни да поступе као што и увек поступају– као колонијалисти, и без обзира на жеље жртава. Поставили су Енглеза и баш бих волео да видим како ће он штитити српске интересе. Видимо како их штите сада на Косову и Метохији, одлучан је Лукић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала