- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка неће бранити НАТО и ЕУ, ако би цена била да на њену територију падају нуклеарни пројектили

© AP Photo / Kevin WolfСастанак делегација САД и НАТО
Састанак делегација САД и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Сан Сједињених Држава био је да се разори Варшавски уговор и Совјетски Савез, а њихова логика је логика владања светом. Ипак, чак и по цену распада и НАТО-а и Европске уније, Америка неће дозволити нуклеарне пројектиле на свом тлу, оцењује пензионисани генерал-мајор Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума.
Нажалост, у функцији својих циљева Вашингтон веома успешно инструментализује државе које се граниче са Русијом као и ЕУ и НАТО, истиче наш саговорник. Поједине државе чланице оба савеза, додаје он, покушавају да на светској сцени покажу неке ствари као свој став али заправо сви добро знају да то није тачно и да је истина да је он претходно усаглашен са САД, а отуд и све недавне билатералне посете водећих чланица Европске уније кинеском председнику Си Ђинпингу. Ипак, Ковач издваја Варшаву као једну од кључних миљеника Вашингтона и Лондона у Европи.
„Пољска има ту слободу да прети Белорусији због савеза са Русијом иако званични Минск није допустио ништа што већ није било уређено међудржавним споразумима Русије и Белорусије, односно, већ је предвиђено да на територији Белорусије буду распоређене руске трупе као што су уосталом и америчке у европским земљама. Ако може америчка војска да буде у Пољској и Румунији, хиљадама километара од својих граница, зар је неприродно да братска република омогући руској војсци да буде распоређена на белоруској територији? Јасно је то Западу али они желе да праве вештачке проблеме“, нагласио је Ковач.

Пољска жели територије од пре 1939.

Пољска, према мишљењу нашег саговорника, жели да профитира из ове кризе и само је питање да ли је то кроз неки савез отворених граница са Украјином како би под фактичку контролу ставила границе које су пре 1939. биле њене територије. Он сматра да се садашња кијевска власт томе неће ни противити.
„Под формом неке заштите становништва може се десити и улазак пољске војске на тло Украјине што би умногоме искомпликовало ову кризу и довело до невиђених последица“.
Сада се о томе расправља, каже наш саговорник, у круговима НАТО-а, зато што многе земље не би подржале овај план. Европска унија, с друге стране, има своје решење овог сукоба – они желе да пошаљу своје мировне снаге али је руска дипломатија навела да би то Москва схватила као директно мешање у рат и да би се такве снаге сматрале само делом украјинских оружаних снага, као што суштински и јесу.

Америка не жели нуклеарне пројектиле на свом тлу

Америка, наглашава директор „Евроазијског безбедносног форума“ неће ризиковати своју безбедност зарад било које европске државе чланице НАТО-а, па чак ни најприснијих савезника као што су Велика Британија и Пољска.
„Ако буде дошло до ескалације рата до нивоа да се употреби нуклеарно тактичко наоружање, САД ће на дипломатском и медијском плану учествовати у рату, чак ће и дати своје пројектиле чланицама Европе да га примене али неће ни на који начин дати до знања Руској Федерацији да је она та која употребљава нуклеарно оружје. Не желе да ризикују да нуклеарни пројектили падну на америчку територију. Таман и да се НАТО и ЕУ на тој вододелници распадну, Вашингтон је свестан свог безбедносног оквира, тј. црвених линија заштите своје националне безбедности и по цену страдања ова два регионална савеза“, рекао је Ковач.
Подсетимо, додаје он, да је бивши амерички председник Доналд Трамп преиспитивао потребу опстанка НАТО-а на начин на који је конфигурисан. Ковач верује да ће доћи до његовог распада када демократе уоче колико је то неспособна организација и да више не постоје прокси државе попут Украјине или Пољске.

Финска постала прва мета на линији ватре

И поред пријема Финске у Алијансу, та организација има све мање угледа у свету, и да није било њиховог ширења, и Европа и свет би били безбеднији, оцењује Ковач. Он додаје да је везивање појма безбедности уз НАТО неприродно до неразумевања, само је проблем што је та лаж постала медијска мантра. Наш саговорник подсећа да је и код нас продавана та крилатица све док НАТО отворено није отео део наше националне територије, а дан данас покушавају то да озаконе, да нас присиле да се сами одрекнемо своје „свете земље“.
„Финска није повећала своју националну безбедност, напротив, постала је прва мета на првој линији ватре. Улазак у Алијансу није била воља народа, већ је то била ствар притиска на геополитичке елите. Данас је у Европи веома мали број суверених држава, као што је рецимо Мађарска, које не желе да имплементирају неке ствари на своју штету. Све остале су мање-више под утицајем глобалистичких елита, а тако је и у самој Финској чија влада је управо поднела оставку. Верујем да наредна власт неће дозволити инсталацију ракетних система, јер би то додатно угрозило њихову националну безбедност“, рекао је Ковач.
Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
СВЕТ
САД желе „кинески зид“ према истоку, а стража да буду – Пољаци и Украјинци /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала