- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ирска ће покушати да помогне да се у Северној Ирској створи шира коалициона влада

© AP Photo / Tim IrelandЗаставе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске
Заставе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Премијер Републике Ирске Лио Варадкар обећао је данас да ће појачати напоре да са британским колегом Ришијем Сунаком обнови широку коалициону владу у Северној Ирској и нада се да ће проблем бити решен у наредних неколико месеци.
Демократска унионистичка партија (ДУП) је рекла да неће одустати од једногодишњег бојкота, без даљих промена уговора Велике Британије и Европске уније у фебруару поводом ублажавања трговинске баријере.
Званични Лондон је поручио да неће поново преговарати о новом споразуму.
„Уложили смо много труда претходних месеци да се дође до споразума о ревизији и реформама (Северноирског) протокола“, рекао је Варадкар за ирски јавни сервис РТЕ.
Он је навео да је следећи корак већа сарадња са британском владом и пет партија у Северној Ирској, како би се омогућило да институције поново раде нормално.
Бивши премијер Велике Британије Тони Блер апеловао је ове недеље на председника Демократске унионистичке партије Џефрија Доналдсона да покаже „политичко лидерство“, да врати његову партију у Стормонт (парламент Северне Ирске) и учествује у власти.
Блер је у разгвору за Вестминстерски инсајдер подкаст „Политика“, рекао да је одлука о повратку у власт и дељење одлука са Шин Фејном као „тест“ за Доналдсона, али и да верује да шеф ДУП-а може да покаже лидерство које се од њега захтева, пренео је Танјуг.
Према Северноирском протоколу, званични Белфаст је остао у јединственом европском тржишту након изласка Британије из ЕУ, и може да обезбеђује царинску контролу између Северне Ирске и остатка Велике Британије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала