- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Невероватан пораз одлазећег шампиона – због бизарне грешке

© AFP 2023 / ARUN SANKARМагнус Карлсен
Магнус Карлсен  - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Одлазећи светски шаховски шампион Магнус Карлсен направио је невероватну глупост. Норвежанин је изгубио финални меч на онлајн Мастерсу и шансу за још једну титулу, и то на пресмешан начин - побркао је курсоре миша.
Проблематична епизода се догодила у полуфиналу на онлајн Мастерсу, где је Карлсен играо са Американцем јапанског порекла Хикару Накамуром, а после два дана борбе све је одлучено у трећој рунди.
Тренер Црвене звезде Дејан Станковић - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
СПОРТ
Сампдорија најгора у Италији, Деки разочаран: „Нисам то овако замишљао...“
Накамура је дуго бранио тешку позицију и изгледало је да ће меч опет отићи у мирољубиви реми. Међутим, у последњим секундама Карлсен је направио глупу грешку: помешао је курсоре миша и померио погрешну фигуру поклонивши изненада Краљицу ривалу.
Противник је одмах искористио предност и готово искочио из столице од радости док је Магнус остао тужан и мрзовољан, екстремно незадовољан. Брза размена фиргура омогућила је америчком велемајстору тријумф од 2:1.
Иако пресрећан, Хикару је одлучио да честита и Норвежанину.
„Лепо је када победите на мечу. Магнус игра боље од осталих. Мислио сам да ће бити реми, али лепо је што се на крају ситуација окренула у моју корист“, рекао је Накамура.

Крај једне ере

Сада дефинитивно можемо да кажемо да је Карлсен одиграо свој последњи званични меч у статусу шампиона света. Већ од данас почеће такмичење за нову шаховску круну и то без Норвежанина. Рус Јан Непомијашћи и Кинез Динг Лирен састаће се у Астани.
Јан Непомњашћи - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
СПОРТ
Рус има историјску шансу – све што треба да знате о мечу који ће крунисати првака света
Тиме ће бити завршена десетогодишња ера владавине „Великог мађионичара“. Норвежанин од 2013. није препустио титулу ниједном противнику и врло је вероватно да је и сада желео да оде као победник у пензију.
Али све је одлучено после глупе грешке - и то не везане за игру, већ техничке, јер тешко је за поверовати да би Карлсен за столом са правим фигурама направио исти кикс.

Тријумф Накамуре

Накамура је на крају освојио турнир, иако је пут до победе био јако тежак: у главном жребу победио је Руса Владимира Федосева па Американца Веслија Соа, али је затим игубио од Фабијана Каруане и испао у слабију групу. Онда се десила епска победа над Карлсеном која ће омогућити Накамури нови дуел са Каруаном.
Американцу јапанског порекла ће припасти 30.000 долара и 150 поена за светску шаховску ранг-листу.

„Фабијано и ја нисмо играли најољи шах. Видео сам да противник није био у најбољој форми и то ми је дало мало на самопоуздању“, рекао је Накамура.

Што се тиче руских шахиста на овом Мастерсу, наступили су Владимир Федосев и Владислав Артемјев. Федосев је изгубио од Накамуре, затим од Левона Аронијана у нижем рангу и завршио такмичење. Артемјев је победио Карлсена у првој рунди, али потом изгубио од Каруане и Артонијана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала