- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Откривен лош знак: Тајна поцрнелих крстова Кијевско-печерске лавре

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-Печерска лавра
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Постоји велики број верзија о томе зашто су изненада поцрнели древни крстови на Кијевско-печерској лаври. Приче се крећу од оптичке варке до мистике. Откривамо шта је истина.

„То је светогрђе“

Украјинске власти су почетком јануара од канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) одузели Трапезну цркву и Успенски сабор – два храма који се налазе у Кијевско-печерској лаври. Министарство културе Украјине је 10. марта тражило од монаха да напусте територију манастира.
Обе одлуке су донете заобилажењем законске процедуре.

„Погледајте шта се догодило са крстовима на Трапезној цркви. Крстови су били жути док се није десило светогрђе", рекао је игуман Кијевско-печерске лавре митрополит Павле.

Жути крстови су сада поцрнели.
Одмах након изгнанства монаха из храмова, право на њих је тражила „Православна црква Украјине" (ПЦУ). Она је формирана 2018. године, а подршку јој је дао бивши председник Петар Порошенко и Константинопољски патријарх Вартоломеј.
Расколници су од само почетка тежили да преузму Лавру, тако да постоји вероватноћа да би древни манастир у центру Кијева могао да постане њихов.
Уз одлуку украјинских власти, поглавар расколничке „Православне цркве Украјине“ Епифаниј Думенко је одржао у храмовима УПЦ две службе – за Божић и Богојављене. Управо је о том светогрђу и говорио митрополит Павле.
Према његовим речима, тај феномен значи да је „потребно чувати свету саборну апостолску цркву“. Односно ону у којој се свештенство преноси директно од Христових ученика, а у ПЦУ не постоји такав континуитет.

Појашњење Руске православне цркве

Председник експертног савета за црквену уметност, архитектуру и рестаурацију Московског патријархата протојереј Леонид Калињин је истакао да „позлаћени крстови могу да веменом поцрне и да су то физички процеси“. Међутим, то се дешава неки дуг период. Што се тиче ситуације око Лавре све се догодило брзо, тако да не може да се објасни физичким процесима.

„То је Божији знак, а такви знаци се не дешавају случајно: он јасно говори о томе да расколници из ПЦУ немају ништа заједничко са хришћанством. Очигледно да је Бог сам показао коме служе расколници“, појаснио је Калињин.

Он је обратио пажњу и на то да крстови на храмовима где и даље служе клирици УПЦ „сијају свом својом лепотом“.
Председник научног комитета РПЦ протојереј Максим Козлов је позвао да се према сличним појавама људи односе „пажљиво и трезвено“. Пребрзо тумачење спољних знакова би могло да се претвори у разочарење.
„Неки храмови који су били затворени у совјетско време су стајали са позлаћеним крстовима, иако су се понекад користили чак и у друге сврхе, које нису религијске, као Казанска црква у Санкт Петербургу, где је смештен музеј историје религија и атеизма“, истакао је он.

Дуготрајан процес

Научници су помогли да се појасни овај сложен случај.

„Крстови су, највероватније, били златни, а позлата је материјал који је крхк и стално мора да се обнавља“, рекао је познати рестауратор Олга Крјукова.

Према његовим речима, све зависи од тога када и на који начин је последњи пут постављена позлата. На њу утичу и временске прилике. На пример, делови на које пада снег се брже уништавају.
Рестаурација у Трапезном храму је била 2014. године, мада нема података да је обновљена и позлата.
Крјукова је уверена да је просто немогуће да крстови изненада поцрне.
„То се дешава постепено. Прво ћемо истражити где је оштећен декоративни филм, а временом ће се и повећавати површина“, рекла је Крјукова.
Она је обратила пажњу на један детаљ, на садашњим фотографијама на куполама храмова недостаје слој прајмера на местима где недостаје позлата. Ово може бити индиректан доказ да нису биле добре технолигије позлаћивања, што би могло да доведе до тога да крстови поцрне.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
РУСИЈА
Ситуација у Кијевској лаври мирна, игуман позива монахе да остану верни Цркви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала