- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пројекат ЕМА - подморски сукоб Америке и Кине: Да ли ће окончати интернет какав знамо

CC BY-SA 2.0 / Flickr / U.S. Pacific Fleet / Ронилачки тимови америчке морнарице намештају подводне каблове
Ронилачки тимови америчке морнарице намештају подводне каблове - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Кинеске државне телеком компаније развијају мрежу оптичких каблова вредну 500 милиона долара, која ће повезати Азију, Блиски Исток и Европу, чиме ће постати супарник сличном пројекту Сједињених Америчких Држава, наводи Ројтерс.
Три главна кинеска телеком оператера – Чајна телекомјуникејшнс корпорејшн (Чајна телеком), Чајна мобајл лимитид и Чајна јунајтед нетворк комјуникејшнс груп (Чајна јуником) – спремају планове за једну од најдужих и најнапреднијих светских подводних кабловских мрежа, тврди Ројтерс, позивајући се на четири извора упућена у тај план.

Пројекат ЕМА - кабл који повезује Кину, Азију и Европу

Предложена мрежа, названа ЕМА (Еurope-Middle East-Asia, Европа, Блиски Исток, Азија) повезаће Хонгконг са кинеском провинцијом Хајнан, а затим даље Сингапур, Пакистан, Саудијску Арабију, Египат и Француску, тврди Ројтерс.
Тај подводни кабл коштаће око 500 милиона долара и произвешће га кинеска компанија ХМН текнолоџиз, брзорастућа фирма у свету производње каблова, чији је претходник била компанија у власништву кинеског гиганта „Хуавеја“, кажу извори.
Држава ће за тај посао дати субвенције ХМН-у, чији је власник компанија Хенгтонг оптик-илектрик.
Из кинеских телеком компанија, али и ХМН-а, нису одговорили на питања Ројтерса у вези са овом темом.
Кинеско министарство спољних послова одговорило је да је „увек охрабривало кинеске компаније да се баве међународном кооперацијом и инвестицијама“, али нису дали директан одговор на питања о новој кабловској мрежи.
Британска агенција, која је ову информацију објавила под ознаком ексклузивно, наводи да такав кинески план показује да растући сукоб између Вашингтона и Пекинга може довести до цепања интернета каквог знамо.

Подводни каблови преносе 95 одсто интернет података

Наиме, пре месец дана обелодањено је да је америчка влада, забринута због наводног кинеског надзора интернет података, у протекле четири године осујетила више кинеских пројеката за постављање подводних оптичких каблова. Вашингтон је такође блокирао лиценце за планиране морске каблове приватних инвеститора који би повезали САД и Хонгконг, укључујући и пројекте које су предводили Гугл, Мета и Амазон.
© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаСтраница сајта друштвене мреже Твитер
Страница сајта друштвене мреже Твитер  - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Страница сајта друштвене мреже Твитер
Подморски каблови преносе више од 95 одсто тренутног интернет саобраћаја. Њихови власници већ деценијама су група телеком и технолошких компанија, које су искористиле своје ресурсе да изграде широку мрежу како би подаци могли да теку без престанка широм света.
Али ти каблови, који су осетљиви на шпијунирање и саботаже, постали су оружје утицаја у ескалираном надметању САД и Кине, наводи Ројтерс.
„Суперсиле се боре да доминирају на пољу напредне технологије, што може да одлучи економску и војну надмоћ у наредним деценијама“, пише британска агенција.

Ривалски амерички пројекат из ког су Кинези избачени

Кинески ЕМА пројекат био би директан ривал другој кабловској мрежи коју гради америчка фирма „Сабком“, под називом SeaMeWe-6 (Southeast Asia-Middle East-Western Europe-6, Југоисточна Азија, Блиски Исток, Западна Европа-6), који ће такође повезати Сингапур са Француском, преко Пакистана, Саудијске Арабије, Египта и још неколико земаља.
Конзорцијум који је требало да гради ту мрежу, у који су на почетку били укључени и Чајна мобајл, Чајна телеком, Чајна јуником и телеком оператери из неколико других држава, у старту је изабрао компанију ХМН да постави кабл. Али, под притиском америчке владе, уговор је предат „Сабкому“.
Амерички приступ укључивао је давање милиона долара у тренинг грантовима страним телеком фирмама како би изабрале „Сабком“ уместо ХМН-а. Америчко министарство трговине такође је увело санкције ХМН-у у децембру 2021. године, оптужујући ту компанију да је хтела да набави америчку технологију како би модернизовала кинеску војску. Тај потез подрио је опстанак пројекта, јер ХМН више није могао да продаје каблове америчких технолошким фирмама, које су пре тога биле највећа муштерија.

Чајна телеком и Чајна мобајл повукли су се из пројекта пошто је „Сабком“ добио уговор за кабл прошле године и заједно са Чајна јуникомом почели су да праве пројекат ЕМА. Очекује се да кинеске државне компаније буду власник више од половине мреже, али воде преговоре и са страним партнерима, наводи Ројтерс.

Кинески оператери потписали су ове године меморандум о разумевању са четири стране телеком компаније: француским „Оранжом“, пакистанском ПТЦЛ, Телекомом Египат и Заином из Саудијске Арабије, која је део кувајтског КСЦП-а.
Кинеска страна одржала је разговоре и са сингапурским Сингтелом, који је под контролом државе, а послате су понуде и у друге земље Азије, Африке и Блиског Истока за учешће у конзорцијуму, тврди Ројтерс.

ЕМА почиње да ради 2025.

За велике подморске кабловске пројекте потребно је око три године да би били завршени, а кинеске компаније надају се да ће њихова нова мрежа прорадити до 2025.
© AP Photo / Ted S. WarrenКинеска и америчка застава
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Кинеска и америчка застава
Тај кабл ће дати стратешку предност Кини у надметању са САД, наводи Ројтерс, јер ће дати супербрзу везу Хонгконга и Кине са остатком света, што Вашингтон жели да избегне, наводи Ројтерс.
Према њиховој процени, та мрежа ће кинеским телеком компанијама дати заштиту и досег у случају да буду искључене са америчких мрежа.

Паралелне мреже - крај интернета каквог знамо

Стручњаци за безбедност наводе да би изградња паралелних мрежа могла да буде знак како би глобална интернет инфраструктура, укључујући каблове, дата центри и мреже мобилних телефона у будућности могли да буду подељени. Тако ће државе можда морати да бирају између кинеских и америчких мрежа
„Чини се као да се крећемо по путу на ком ће постојати амерички и кинески интернет екосистем. Што се Кина и САД буду више раздвајале у сектору информационих технологија, то ће бити теже да се спроводи међународна трговина, али и основне глобалне функције“, рекао је за Ројтерс Тимоти Хит, истраживач РАНД корпорације.
Антонија Хмаиди, аналитичар берлинског Меркатор института за кинеске студије, додаје да интернет сада ради добро јер, без обзира куда подаци путују, могу да се крећу различитим рутама.
„Уколико подаци морају да путују мрежом коју одобравају Вашингтон или Пекинг, то ће бити лакше Америци и Кини да манипулишу и шпијунирају те податке, а корисници интернета биће суочени са деградацијом сервиса, чиме ће бити отежано и пословање широм света“, каже она.
Да ли се Кина и САД спремају за војни сукоб, погледајте у Спутњиковој емисији „Од четвртка до четвртка“
Америчка и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
СВЕТ
Кина више нема илузија – спрема се за војни судар са САД /видео/
Долар и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
СВЕТ
Кинески угао: Пад хегемоније често почиње од њене валуте – тим путем иде Америка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала