- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тајни документи Пентагона открили детаље инцидента у којем је британски авион био "умало оборен"

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуски бомбардери Ту-22М3 лете изнад Црног мора
Руски бомбардери Ту-22М3 лете изнад Црног мора - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
Пратите нас
Вашингтон пост, позивајући се на процурела тајна документа Пентагона, тврди да су руски ловци Су-27 умало оборили извиђачки авион британског Ратног ваздухопловства RC-135 Rivet Joint изнад Црног мора у јесен 2022. године.
"Руски ловац умало је оборио британски извиђачки авион прошле године... Инцидент је био значајнији него што је првобитно обелодањено и могао је директно да увуче САД и њихове савезнике из НАТО у рат у Украјини", наводи лист.
Како је раније аопштио министар одбране Велике Британије Бен Волас, „ненаоружани извиђачки авион RC-135 River Joint изводио је 29. септембра рутинску патролу изнад Црног мора када су га пресрела два борбена руска ловца Су-27. Међутим, током пресретања, један од ловаца Су-27 испалио је пројектил у близини авиона RC-135 River Joint без визуелног контакта са метом“. Он је додао да је о инциденту разговарао директно са руским министром одбране Сергејем Шојгуом, те да је провера коју су обавиле руске власти показала да је Су-27 грешком испалио ракету.
За разлику од министра одбране Велике Британије, који није указао на ризик од обарања британске летелице, документи Пентагона описују догађај као инцидент у којем је RC-135 био "скоро оборен".
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
РУСИЈА
Шојгу разговарао са британским министром одбране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала