- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Потребне су нам гаранције да ће Русија штитити Белорусију као своју територију

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПредседничка палата у Минску
Председничка палата у Минску - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко састао се у Минску са руским министром одбране Сергејем Шојгуом са којим разговара о осигуравању безбедности Савезне државе, преноси белоруска државна агенција Белта.
Агенција додаје да је министар одбране Русије стигао у белоруску престоницу везано за недавне споразуме између шефова држава.
„После последњих разговора са Владимиром Владимировичем (Путином), договорили смо се да ви и стручњаци дођете у Белорусију и да ћемо сести и разговарати о безбедносним питањима Белорусије. Знате, на Врховном државном савету (одржаном прошле недеље) већ сам покретао ово питање. Али пре тога сам о овом питању разговарао са Владимиром Владимировичем“, рекао је белоруски председник.
Лукашенко је на почетку састанка изјавио да је у разговору са Путином наведено „да ће у случају агресије на Белорусију Руска Федерација штитити Белорусију као своју територију“.
„То су безбедносне гаранције које су нам потребне“, истакао је Лукашенко.
„Негде после 1994. године, чувеног Будимпештанског меморандума, где су се све западне силе и Русија заклеле да ће осигуравати пуну безбедност Казахстану, Украјини и Белорусији. Наравно, знате да су западне државе погазиле све ове уговоре, споразуме и изјаве. Нема никакве безбедности. Између осталог се мислило и на економску безбедност. Па каква економска безбедност ако нама и Русији уводе санкције?!“, приметио је белоруски председник, истичући да је због тога покренуо ово питање на састанку са председником Русије.
Белоруски лидер је додао да га је руски колега у томе апсолутно подржао.
„И, каже, треба да ревидирамо све наше уговоре и споразуме – Белорусије и Русије – да видимо који нормативни правни акт међудржавног карактера треба сада да се усвоји да би се осигурала потпуна безбедност Белорусије“, закључио је Лукашенко.
Председник Белорусије Александар Лукашенко посетио је Москву 5. априла где се састао са руским лидером Владимиром Путином, а такође је учествовао на седници Врховног државног савета Савезне државе Русије и Белорусије у Москви.
Седница Врховног државног савета Савезне државе Русије и Белорусије у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
РУСИЈА
Лукашенко у Москви: Запад врши војни притисак – бранићемо се свим средствима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала