- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Српски филм дочекан овацијама у Музеју МоМА у Њујорку

© Фото : Чарна ВучинићЕкипа филма "Да ли сте видели ову жену" и Марина Абрамовић у Њујорку
Екипа филма Да ли сте видели ову жену и Марина Абрамовић у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Пратите нас
Америчка премијера филма „Да ли сте видели ову жену“ аутора Матије Глушчевића и Душана Зорића одржана је на престижном фестивалу „New Directors/New Films“ у Њујорку, а аутори су врло задовољни пријемом у Музеју модерне уметности МоМА.
„Увек смо мислили да неко коме наш филм није смешан не може на прави начин да га доживи - на пројекцији у МоМА по први пут смо чули да публика реагује на неке ствари и детаље у филму који су и нама били смешни док смо их правили. Хвала нјујоршкој публици на 'лошем' укусу!“, изјавили су Глушчевић и Зорић након пројекције филма.
Српско остварење приказано је у Музеју модерне уметности МоМА и у простору „Walter Reade Theater“(Линколн Центар).
Премијери филма присуствовали су Марина Абрамовић и оскаровац Чарли Кауфман, сценариста филмова „Бити Џон Малкович“ и „Вечни сјај беспрекорног ума“.
© Фото : Чарна ВучинићРазговор са Душаном Зорићем и Матијом Глушчевићем после пројекције филма у Њујорку
Разговор са Душаном Зорићем и Матијом Глушчевићем после пројекције филма у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Разговор са Душаном Зорићем и Матијом Глушчевићем после пројекције филма у Њујорку
Настао као заједнички пројекат музеја МоМА и Филмског удружења Линколн центра, фестивал „New Directors/New Films“, настао је са идејом да прикаже филмове аутора у успону, а своја дебитантска остварења у Њујорку су током година приказивали Педро Алмодовар, Спајк Ли, Гиљермо дел Торо, Лука Гвадањино, Вонг Кар-вај, Михаел Ханеке, Агњешка Холанд и други.
Чарна Вучинић, продуценткиња филма је уочи америчке премијере рекла да је велика част што се један српски филм нашао у избору најбољих дебитантских остварења из целог света:
„Ово је веома значајно достигнуће за целокупну домаћу кинематографију, а очекујемо да ће отворити врата и за даљу дистрибуцију филма у Америци“, нагласила је она.
Светска премијера филма „Да ли сте видели ову жену“ одржана је на 79. Филмском фестивалу у Венецији.
Филм је до сада приказан на неколико фестивала у свету и добитник је награде за најбољу режију на Међународном филмском фестивалу у Бангкоку и награде Гран при „Александар Саша Петровић“ на 28. Фестивалу ауторског филма.
„Да ли сте видели ову жену?“ је прича о средовечној жени Драгињи, која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже.
Главну улогу у филму тумачи једна од најангажованијих глумица региона Ксенија Маринковић. Играју и Исидора Симијоновић, Борис Исаковић, Власта Велисављевић, Горан Богдан, Јасна Ђуричић, Радоје Чупић, Олга Одановић, Милица Михајловић, Ивана Вуковић, Милош Тимотијевић, Исидора Минић, Aleкс Електра и други.
Почело снимање наставка серије „Црна свадба“: - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
КУЛТУРА
Почело снимање наставка серије „Црна свадба“: Борба добра и зла се наставља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала