- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Задивљујући поглед на чудне прстенове леденог џина у свемиру /видео, фото/

CC0 / Pixabay / Уран
Уран - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Пратите нас
Свемирски телескоп „Џејмс Веб“ снимио је нову задивљујућу слику леденог џина Урана, са готово свим његовим прстеновима.
Слика показује значајну осетљивост телескопа, пошто су светлије прстенове раније снимили само свемирски брод Војаџер 2 и W.M. Keck опсерваторија на Хавајима, навели су у Наси. Уран има 13 познатих прстенова, од којих је 11 видљиво на новој „Вебoвој“ слици.
Тих девет прстенова класификовани су као главни прстенови, док је друга два теже приметити и снимити због њиховог „прашњавог“ састава и нису откривени све док мисија Војаџер 2 није пролетела 1986.
Два бледа спољна прстена која нису приказана на овој најновијој слици откривена су у 2007. са слика које је направио Насин свемирски телескоп „Хабл“, а научници се надају да ће их „Веб“ снимити у будућности.
„Прстенасти систем планете нам много говори о његовом пореклу и формирању. Уран је толико чудан свет са својим бочним нагибом и недостатком унутрашње топлоте, да су сви трагови које можемо да добијемо о његовој историји веома драгоцени“, рекла је Наоми Рој-Ђурни, научник Насиног Центра за свемирске летове „Годард“ у Мериленду.
Рој-Ђурни очекује да ће телескоп открити више о саставу Уранове атмосфере, помажући научницима да боље разумеју природу овог необичног гасног гиганта.
Снажна камера свемирске опсерваторије (NIRCam) може открити инфрацрвено светло које иначе није видљиво астрономима.
„Нови телескоп нам дају могућност да гледамо и Уран и Нептун на потпуно нов начин јер никада нисмо имали телескоп ове величине који за фокусима баш инфрацрвено зрачење“, додала је Рој-Ђурни.
Инфрацрвено зрачење може да нам покаже нове дубине и карактеристике које је тешко видети са Земље, са атмосфером на начин и невидљиве телескопима који изгледају у видљивој светлости попут „Хабла".

Уран — јединствен по нагибу

Смештен на скоро три милијарде километара од Сунца, Урану су потребне 84 године да заврши пуну ротацију. Планета је јединствена по свом нагибу, што узрокује да се њени прстенови приказују вертикално, за разлику од Сатурновог хоризонталног система прстенова.
На оригиналним сликама које је Војаџер 2 направио, планета је изгледала као плава лопта без обележја. На овој новој „Вебовој“ слици, сличној другим недавним сликама свемирског телескопа „Хабл“, могу се видети олујни облаци на ивици поларне капе. Уранов нагиб узрокује екстремна годишња доба и олујно време, а научници прате и документују промене током времена упоређујући слике телескопа.
Насин свемирски телескоп „Хабл“ снимио је и Уранову светлу белу поларну капу у новембру, осветљавајући растућу светлост измаглице — када се посматра у поређењу са сликама из претходних година, пренео је РТС. Нова „Вебова“ слика приказује поларну капу са више детаља него што је приказано на „Хабловој“ слици, са суптилним осветљењем у центру капе и израженијим олујним облацима који се могу видети око ивица.
Националне академије наука, инжењерства и медицине су идентификовале Уран као приоритет за проучавање 2022. године.
Свемир - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Планула је и брзо избледела: Шта је заправо била досад невиђена „монструозна“ експлозија у свемиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала