- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска црква: Мора да нам се уснио прогон УПЦ, пошто Вашингтон ништа не зна о томе

© Sputnik / Евгений Котенко / Уђи у базу фотографијаЦеремонија интронизације новоизабраног поглавара Украјинске православне цркве Московске патријаршије, митрополита Онуфрија у Кијево-Печерској лаври
Церемонија интронизације новоизабраног поглавара Украјинске православне цркве Московске патријаршије, митрополита Онуфрија у Кијево-Печерској лаври - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Пратите нас
Необавештеност званичног представника америчког Стејт департмента о заузимању цркава у Украјини је „невероватно селективна“, изјавио је шеф Синодалног одељења Московске патријаршије за односе цркве са јавношћу Владимир Легојда.
Повод за коментар Легојде је изјава заменика портпарола Стејт департмента Веданта Патека који је рекао да није видео вести о заузимању храмова и нападу на вернике канонске Украјинске православне цркве, те да не може ништа да коментарише на ту тему.

„Какву невероватну селективну необавештеност је јуче показао заменик портпарола америчког Стејт департмента. Данас, с обзиром на брзину и свеобухватност ширења информација морате се веома потрудити да не будете у току дешавања. Међутим, представницима Стејт департмента то некако магично успева“, написао је Легојда на Телеграму.

По његовим речима, испоставља се да на слици света америчких званичника уопште нема чињеница о скоро свакодневном насилном заузимању цркава, насиљу према верницима и представницима свештенства, као ни о кршењу свих закона, претресима и оптужбама свештенства под потпуно измишљеним изговорима.
„То што је у току масовни прогон канонске Украјинске православне цркве и што све иде ка њеној забрани – то нам се, вероватно, уснило. Стејт департмент, заједно са међународним организацијама, не зна за то“, констатовао је Легојда.

Реакција Захарове на став САД о нападима на УПЦ

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова коментарисала је изјаву портпарола америчког Стејт департмента Веданта Патела да Вашингтон ништа не зна о нападима на канонску УПЦ.
Према њеним речима, САД су одлучиле да не коментаришу ову тему и да не виде, не чују и не примећују ништа што се тиче напада на канонску УПЦ, кршења људских права и слободе вероисповести.
Ситуација са канонском УПЦ у Украјини погоршава се из дана у дан. Присталице расколничке „Православне цркве Украјине“ силом заузимају храмове канонске цркве, а власти лишавају УПЦ права на закуп земљишта где се цркве налазе.
Руска православна црква - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
РУСИЈА
Савез православних новинара: Пребијен епископ канонске УПЦ у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала