- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

САД стварале компоненте биолошког оружја код граница Русије

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаЗнак за биолошку опасност
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Пратите нас
Анализа места на којима су се налазили амерички биолошки објекти у ЛНР, ДНР и Херсонској области показала је да Сједињене Америчке Државе праве компоненте биолошког оружја код граница Русије, изјавио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов на пленарној седници Државне думе Русије.
Према његовим речима, радови су извођени на локацијама америчких биолошких објеката у Луганској и Доњецкој Народној Републици и Херсонској области.
„Из анализе документације и разговора са очевицима, нема сумње да су Сједињене Америчке Државе, под изговором осигуравања глобалне биобезбедности, спроводиле истраживања двоструке намене, укључујући стварање компонената биолошког оружја у непосредној близини руске границе“, рекао је Кирилов.
Лабораторија у Грузији  - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
РУСИЈА
Министарство одбране Русије: Нови подаци о кључним именима у војно-биолошкој активности у Украјини
Генерал је додао да је током специјалне војне операције руско Министарство одбране анализирало више од две хиљаде различитих докумената који потврђују реализацију војно-биолошких пројеката на територији Украјине. Као резултат тога, установљена су конкретна имена званичника који су учествовали у организовању војно-биолошких истраживања у Сједињеним Америчким Државама и Украјини.
„Желео бих да напоменем да Сједињене Америчке Државе нису негирале ниједну чињеницу које је изнело Министарство одбране, нико, укључујући западне земље, није сумњао у аутентичност објављених докумената“, рекао је Кирилов.

Пројекти реализовани у супротности са Конвенцијом и забрани биолошког и токсичног оружја

Са своје стране, заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је да Сједињене Америчке Државе спроводе пројекте о биолошком оружју у Украјини кршећи Конвенцију о биолошком и токсичном оружју.
„Нама је очигледно да је војно-биолошка активност на територији Украјине изведена уз подршку Сједињених Америчких Држава у супротности са Конвенцијом о забрани биолошког и токсичног оружја... Оно што се догодило у Украјини је еклатантан пример како Сједињене Америчке Државе, под маском биолошких активности у превентивне и друге мирољубиве сврхе, у пракси спроводе пројекте ван своје националне територије у циљу развоја компоненти биолошког оружја“, рекао је Рјабков.
Он је напоменуо да специјални извештај који је припремила скупштинска комисија садржи велики број чињеница „и исцрпне оцене“ о овом питању.
Према ранијем саопштењу трупа за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије на територији Украјине формирана је мрежа од преко 30 биолошких лабораторија, које су радиле у интересима Пентагона. Према речима Кирилова, све што се тицало наставка војно-биолошког програма САД, одвезено је из Украјине одмах након почетка специјалне војне операције Русије.
Подсетимо, Министарство одбране Русије раније је открило да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса.
Члан јединице америчке војске испред знака Пентагона - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
РУСИЈА
Москва: Биолабораторије САД доводе у опасност читаве регионе у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала