- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сијарто у Москви: Продужен споразум о додатним количинама руског гаса за Мађарску

© Sputnik / Лола Ђорђевић Петер Сијарто
 Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Пратите нас
Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто који борави у посети Москви изјавио је да је са руским вице-премијером Александром Новаком разговарао о недопустивости санкција против руске нуклеарне енергетике, испорукама гаса у Мађарску гасоводом „Турски ток“ и нафте преко нафтовода „Дружба“.

„На дневном реду разговора са вице-премијером Александром Новаком данас су озбиљна питања: физичка и техничка безбедност гасовода 'Турски ток', који омогућава снабдевање гасом наше земље, очување транзитних испорука нафтоводом 'Дружба', преко којег се снабдевамо нафтом, као и недопустивост санкција, које су претња по нуклеарну индустрију“, написао је Сијарто на друштвеним мрежама.

Мађарски званичник је објавио да је постигнут споразум у складу са којим ће транзит нафте преко Украјине директно плаћати мађарска компанија „Мол“.
Поред тога, Сијарто је нагласио да је споразум са „Гаспромом“ о могућим испорукама гаса Мађарској преко обима из дугорочних уговора продужен.

Неопходна бржа изградња нових блокова „Пакш 2“

Сијарто се такође састао и са генералним директором државне корпорације „Росатом“ Алексејем Лихачовом.
Према саопштењу „Росатома“, Лихачов и Сијарто су разговарали о даљим корацима у вези реализације пројекта изградње нуклеарне електране „Пакш 2“, као и другим аспектима комплексне сарадње у нуклеарној области.
Мађарски министар је након разговора са директором „Росатома“ изјавио да нови блокови „Пакш 2“ морају бити изграђени што брже, без обзира на разне препреке.

„Морамо да обезбедимо да 'Пакш-2' буде изграђен што је могуће брже, упркос различитим препрекама, јер што скорије буду изграђени нови блокови, то ћемо пре бити заштићени од потпуно лудих скокова цена на међународном енергетском тржишту“, истакао је Сијарто.

Према његовим речима, „чак су и у Бриселу схватили да без нуклеарне енергетике нема енергетске безбедности и европске зелене транзиције“.
Он је објавио да ће измењени уговори о изградњи „Пакш-2“ бити достављени Европској комисији и да се нада да од стране Брисела неће бити препрека.
Раније, крајем марта, мађарски министар је изјавио да је у телефонском разговору уверио Новака да ће мађарска Влада и даље блокирати санкције против нуклеарне енергетике. Са своје стране, руски вице-премијер је, према Сијартовим речима изјавио да ће се испоруке нафте и гаса из Русије у Мађарску одвијати непрекидно, упркос санкцијама.
Крајем 2014. године Русија и Мађарска су потписале документе о изградњи нових енергетских блокова у нуклеарки „Пакш“, у складу са најсавременијим светским стандардима. Русија је, како је тада саопштено, Мађарској одобрила државни кредит до десет милијарди евра, а планирана укупна вредност радова била је 12,5 милијарди евра. Очекује се да ће изградња здања нуклеарке почети на јесен ове године и за то је већ добијена одговарајућа лиценца.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
СВЕТ
Сијарто: Били смо упорни да се не дозволе санкције нуклеарној индустрији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала