- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Откривени детаљи хајке на Рускиње

© AP Photo / Dita AlangkaraМарта Костјук
Марта Костјук - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Пратите нас
Хајка коју украјинске тенисерке воде против руских и белоруских колегиница је добила и писани траг, пошто је објављен транскрипт са састанка који су три украјинске тенисерке имале са челницима ВТА.
Марта Костјук, Лесија Цуренко и Елина Свитолина, као предводнице хајке, састале су се са првим човеком ВТА Стивом Сајмоном и његовим сарадницима Ванесом Веб, Ањом Врег, Кристи Ан, Брендоном Бурком, а присуствовала је и чланица Савета играча ВТА Слоун Стивенс.
Жозе Мурињо - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
СПОРТ
Прозвао је Муриња глумцем – и добио подсећање на немиле сцене: „Понекад дође неки Марко...“
Цуренко је навела да су Украјинке послале писмо ВТА, али и да нису задовољне одговором, пребацивши причу на то да организација „штити Рускиње и Белорускиње“.
Таква оцена је потпуни нонсенс, имајући у виду одлуке АТП и ВТА да уклоне државна обележја тенисерима и тенисеркама из Русије и Белорусије, иако они немају никакве везе са дешавањима у Украјини, нити су се бавили том темом, осим позивима на мир.
Цуренко је захтевала заштиту за Украјинке и спречавање дискриминације, иако није јасно како се то догађа јер су поједине, попут Костјук, кршиле правила фер-плеја одбијањем поздрава са Рускињама за шта су такмичари дисквалификовани чак и са Олимпијских игара.
Костјук је чак на мету ставила и Слоун Стивенс, као представницу Савета играча ВТА за коју је рекла да не разуме о чему причају Украјинке.
И заиста је тешко разумети, с обзиром на то да се Украјинке нормално такмиче на свим турнирима, без ограничења, а посебно је проблематична била изјава Свитолине која је дала пример Анастасије Гасанове, руске тенисерке коју је оптужила за „промовисање пропагандних наратива“.
Увидом у њене друштвене мреже јасно је да се ради о лажним оптужбама јер 23-годишња тенисерка нигде нема чак ни руску заставу.
Али, без обзира на све, Украјинке и даље траже одговоре од ВТА, која тешко да може да пронађе начин да услиши захтевима хајке која далеко превазилази спортске оквире.
*Погледајте ново издање емисије Спутњик спорт.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала