Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕКСКЛУЗИВНО Министар Вучевић о „сазнањима“ Ројтерса: Лаж је да шаљемо оружје Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар одбране Милош Вучевић
Министар одбране Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Ексклузивно
По ко зна који пут је објављена лаж да Србија продаје оружје Украјини. Некоме је очигледно циљ да дестабилизује нашу земљу и да је увуче у конфликт у коме нећемо да учествујемо.
Тако је министар одбране Србије Милош Вучевић ексклузивно за Спутњик одговорио на такозвана сазнања британске агенције Ројтерс која је објавила наводне информације из тајног документа Пентагона да се Србија обавезала на слање оружја Украјини или да је то већ учинила.
„Више од десет пута смо демантовали те неистине и ево, учинићемо то опет. Србија није продавала, нити ће, оружје украјинској нити руској страни, нити земљама у окружењу тог конфликта. Некоме је очигледно циљ да увуче Србију у тај сукоб али ми се доследно држимо наше утврђене политике“.
Министар каже за Спутњик и да наша држава, наравно, продаје оружје трећим странама, које су далеко од сукоба и немају никакве везе са њим:
„Увек постоји могућност да се неко оружје на некакав волшебан начин нађе и на територији конфликта, али то апсолутно никакве везе нема са Србијом. То је питање за оне државе које не поштују међународне норме, уговорне клаузуле и узусе пословања. Понављам, Србија није слала оружје Украјини и све што је објављено на ту тему су неистините спекулације“, рекао је Вучевић за Спутњик.
Британска агенција је навела да је документ обележен ознакама "тајни" и НОФОРН, што значи да је његово дељење са страним обавештајним службама и војскама забрањено.
У документу такође наводно пише да Србија има "политичку вољу и војне капацитете" да обезбеди оружје за Украјину у будућности.
Ројтерс наводи да није у стању да независно потврди аутентичност документа, а из Пентагона су раније рекли да неће коментарисати документе који су доспели у јавност.
Подсетимо, медији данима објављују документе који су наводно процурили из Пентагана а који су у вези са сукобом у Украјини.
Медији су у прошле недеље писали да Пентагон истражује цурење на друштвеним мрежама материјала који описују стање украјинских трупа и планове САД и НАТО-а да их ојачају. Лист „Њујорк тајмс“ је приметио да документи, датирани почетком марта, наводно круже „руским провладиним каналима на Телеграму“.
Међутим, у петак је објављено о новим цурењима докумената. Како је навео лист, на интернет је могло доспети више од сто докумената, а штета од инцидента се процењује као значајна. Истовремено, агенција Ројтерс је, позивајући се на америчке званичнике, навела да не искључује могућност да су тајни материјали који се односе на украјинске снаге могли бити фалсификовани.
Припадник украјинских специјалних снага у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Процурило – специјалци НАТО-а распоређени у Украјини, већином Британци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала