- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Херш: САД спремају предлог споразума о окончању украјинског сукоба

© AP Photo / Michael SchmellingЖурналист Сеймур Херш. Архивное фото
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Амерички војни званичници припремају нацрт споразума о окончању украјинског сукоба, који ће предложити Русији у случају њеног пораза, изјавио је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш.
„Рекли су ми да је пре два месеца Заједнички комитет начелника штабова дао инструкције члановима штабова – војни термин ‘дао задатак’ – да припреме нацрт споразума о завршетку рата како би га дали Русима након њиховог пораза у сукобу у Украјини“, написао је Херш у материјалу, који је објављен на његовој страници на платформи Substack.

Диверзија на гасоводима „Северног тока“

Херш је претходно, 8. фебруара, објавио своје истраживање о експлозијама на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ које су се догодиле истовремено 26. септембра прошле године., у којем је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод цевовода у јуну прошле године поставили амерички војни рониоци, током војних вежби „Балтопс“, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.
Експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.
Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклољена.
Према наводима Херш,а одлуку о операцији донео је председник САД Џозеф Бајден, након девет месеци разматрања тог питања с представницима америчке администрације задуженим за питања националне безбедности. Пентагон је касније саопштио да САД нису умешане у диверзију на руским гасоводима.
Месец дана након Хершове објаве амерички лист „Њујорк тајмс“ је објавио да иза диверзије стоји проукрајинска групација, чији планови не морају бити познати Кијеву, а истог дана је немачки лист „Шпигл“ пренео да трагови напада воде у Украјину, односно да је операција изведена с јахте која је изнајмљена од компаније из Пољске, а која припада двојици Украјинаца.
Херш је касније, позивајући се на извор, писао да је после посете немачког канцелара Олафа Шолца и његовог сусрета са Џозефом Бајденом почетком марта ЦИА заједно с немачком обавештајном службом добила задатак да припреми алтернативну верзију о експлозијама на „Северном току“ и да је прошири по медијима.
Званична Москва сматра да је верзија о умешаности украјинских „активиста“ у експлозије бесмислица. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да су такву експлозију могли да изазову само стручњаци који владају одређеним технологијама, уз подршку државе.
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
РУСИЈА
Скривене намере ЦИА: Херш открива шта се крије иза писања западних медија о „Северном току“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала