- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Зеленски предлагао да се нападну руске снаге у Ростовској области

© AP Photo / Efrem LukatskyПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Према тајним документима Пентагона који су процурили на интернет, украјински лидер Владимир Зеленски предлагао је крајем фебруара да се дроновима изведу напади на руске војне базе у Ростовској области, објавила је ТВ Ен-Би-Си.
Како наводи канал, позивајући се на један од процурелих докумената, Зеленски је то предложио 28. фебруара.
Према документу, украјински лидер се такође жалио да Украјина нема ракете дугог домета.

„У документу се наводи да је у разговору са главнокомандујућим Оружаних снага Украјине генералом Валеријем Залужним и другим неименованим украјинским званичником, Зеленски изразио забринутост што Украјина нема ракете дугог домета како би могла да извршава нападе на положаје руске војске. Уместо тога, предложио је да се дроновима нападну руске снаге које су размештене преко границе“, истиче се у саопштењу ТВ „Ен-Би-Си“.

Претходно је издање „Вашингтон пост“, позивајући се на документе америчких обавештајних служби који су процурили на интернет, објавило да Сједињене Америчке Државе сумњају да ће очекивана офанзива украјинске војске донети значајне резултате.
Између осталог, објављени документи укључују детаљне процене способности и слабости украјинских и руских снага на бојном пољу, а истражитељи покушавају да утврде која је особа или група могла да има способност и мотивацију да објави наводне обавештајне извештаје.
Амерички министар одбране Лојд Остин саопштио је да ће Сједињене Америчке Државе наставити истрагу недавног наводног цурења поверљивих докумената, док се не утврди његов извор.
Подсетимо, медији су писали да Пентагон истражује цурење на друштвеним мрежама материјала који описују стање украјинских трупа и планове САД и НАТО-а да их ојачају.
Лист „Њујорк тајмс“ је приметио да документи, датирани почетком марта, наводно круже „руским провладиним каналима на Телеграму“.
Потом је објављено о новим цурењима докумената. Како је навео лист, на интернет је могло доспети више од сто докумената, а штета од инцидента се процењује као значајна.
Истовремено, агенција Ројтерс је, позивајући се на америчке званичнике, навела да не искључује могућност да су тајни материјали који се односе на украјинске снаге могли бити фалсификовани.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
СВЕТ
Тајни документи откривају: Шта ако Зеленски умре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала