- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Преврнућемо сваки камен да откријемо извор“: Амерички министар одбране о наводном цурењу података

© AP Photo / Olivier MatthysАмерички министар одбране Лојд Остин
Амерички министар одбране Лојд Остин - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Амерички министар одбране Лојд Остин саопштио је да ће Сједињене Америчке Државе наставити истрагу недавног наводног цурења поверљивих докумената, док се не утврди његов извор.
Ројтерс наводи да је имао увид у више од 50 докумената са ознаком "Тајно" и "Строго поверљиво", који су се први пут појавили на сајтовима друштвених мрежа у марту, и који наводно откривају детаље о војним способностима неких америчких савезника и противника, али да није могао независно да провери њихову аутентичност.
"Наставићемо да истражујемо и преврнућемо сваки камен све док не утврдимо извор и обим овога", рекао је у уторак Остин на конференцији за новинаре у Стејт департменту.
Остин, који је први високи амерички званичник који је прокоментарисао цурење, саопштио је да је Пентагон упознат са документима објављиваним 28. фебруара и 1. марта, али да није сигуран да ли постоје други документи који су раније постављани на интернету.
"То су ствари које ћемо сазнати током наставка истраге", додао је Остин.
Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс рекао је да влада САД веома озбиљно схвата цурење докумената и да су "Пентагон и Министарство правде покренули интензивне истраге да утврде шта се догодило".
"Морамо извући поуке из тога и о начинима како можемо пооштрити процедуре", рекао је Бернс.
Између осталог, објављени документи укључују детаљне процене способности и слабости украјинских и руских снага на бојном пољу, а истражитељи покушавају да утврде која је особа или група могла да има способност и мотивацију да објави наводне обавештајне извештаје.
Цурење ових података би могло бити најштетније објављивање поверљивих информација америчке владе од 2013. године, када је хиљаде докумената објављено на сајту Викиликс, наводи Ројтерс.
Министарство правде САД покренуло је кривичну истрагу због обелодањивања докумената, наводи британска агенција.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
РУСИЈА
Москва: Процурели документи Пентагона можда намерна дезинформација против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала