- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН забринуте због ситуације око Украјинске православне цркве

© AP Photo / Efrem LukatskyКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Канцеларија високог комесара Уједињених нација за људска права забринута је због ситуације око канонске Украјинске православне цркве и проучава њен утицај на људска права у Украјини, изјавила је портпаролка Канцеларије Елизабет Тросел за Спутњик.
„Канцеларија је забринута због ових дешавања и анализирамо њихов утицај на људска права. УН позивају све укључене стране да се уздрже од било каквих корака који би могли додатно да погоршају тензије или доведу до погоршања ситуације према насиљу“, одговорила је Тросел на питање да ли УН прате ситуацију око Украјинске православне цркве у Украјини.
Раније је УПЦ саопштила да је у понедељак увече на улазу у Николајевску цркву УПЦ претучен епископ.
Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини. Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Храм Светог Георгија у Камењец-Подољском, запад Украјине - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
РУСИЈА
Украјинске области забрањују делатност канонске Цркве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала