- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Вашингтон пост“ објаснио зашто Украјинци одлажу контраофанзиву

© AP Photo / LIBKOSУкрајински артиљерци на америчкој хаубици М777 у близини Херсонске области
Украјински артиљерци на америчкој хаубици М777 у близини Херсонске области - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Пратите нас
Украјинска војска је померила датум контраофанзиве коју је раније најавио Кијев, пише лист „Вашингтон пост“. Дописник листа који је разговарао са украјинским војницима на линији раздвајања у Доњецкој Народној Републици тврди да су временски услови главни разлог за такву одлуку, као и спора испорука оружја и муниције.
Лист указује и да је недавна најава контраофанзиве постала компликованија и због тајних докумената која су процурела, а у којима се говори о проблемима са украјинским противваздухопловним системима.

Украјински војници говоре о томе да руске јединице користе паузу за минирање и формирање допунских утврђења. Обе стране, с времена на време, пробијају позиције једних и других.

Раније је телевизија Си-Ен-Ен објавила да, судећи према документима који су објављени на друштвеним мрежама, у Пентагону не верују да Украјина може да дође до брзог успеха у сукобу против Русије. Недостатак ПВО средстава и предност руске војске у ваздухи могу да доведу до тога да се конфликт одужи месецима.
Пензионисани амерички генерал Марк Хертлинг, који је командовао механизованом дивизијом током рата у Ираку, изјавио је Си-Ен-Ен, да у случају да Украјина припреми контраофанзиву, појава таквих података вероватно неће утицати на планове Кијева.
„У тим документима нисам видео ништа што би могло да мене, као командира, натера да променим своје намере. Да, тамо постоје подацио о локацији јединица и складишта са муницијом, међутим ја претпостављам да су Руси и без тога знали“, рекао је он.
У Русији су више пута говорили о спремности да се успешно супротставе украјинском нападу, а такву изјаву је 11. априла имао и лидер Крима Сергеј Аксјонов.

„Не би требало потценити противника, али би могло да се са сигурношћу каже да смо ми на то спремни и неће доћи до никакве катастрофе“, написао је он на Телеграму.

Чеченски лидер Рамзан Кадиров је 8. априла рекао да би украјинска контраофанзива ишла наруку Русији и да је украјинској војсци за потребе контраофанзиве потребно изузетно много људства због чега би имала изузетно велике губитке када је реч о живој сили.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
СВЕТ
„Си-Ен-Ен“: САД шпијунирале Зеленског
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала