- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Хаос у Атини – запаљена израелска застава, огласио се Хапоел: „Терористички напад“

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошарка
Кошарка - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Сцене које немају везе са спортом и није им место на кошаркашким борилиштима виђене су у Атини на другом мечу четвртфинала ФИБА Лиге шампиона између АЕК-а и Хапоел Јерусалима који води Александар Џикић. Домаћи навијачи палили су израелску заставу, каменовали су присталице Хапоела, што је тим из Јерусалима окарактерисао као терористички напад.
Скандал у Атини на кошаркашком мечу и сва је срећа да нико није настрадао. Још пре меча није слутило на добро јер су најватреније присталице АЕК-а окупирале дворану у којој је некако, до краја, одигран реванш меч четвртфинала Лиге шампиона који је припао домаћину 94:78, па ће трећи меч бити одигран у Јерусалиму 18. априла.
Језиве сцене виђене су у атинској дворани, где је већ на старту сусрета запаљена израелска застава, а провокација је настављена истицањем заставе Палестине, док су навијачи Хапоела претрпели и гађање камењем величине песнице, што су касније показали на друштвеним мрежама уз бројне фотографије и видео-снимке, као доказ тортуре коју су претрпели у Грчкој. Гости су на то одговорили бакљама.
Када је запаљена застава меч је на кратко прекинут, али је касније настављен. Према писању израелских медија, Хапоел је захтевао од полиције да се умеша и да покуша да спречи да се хаос развије у тотално безумље с потенцијалним катастрофалним последицама, али је полиција поручила да је превише опасно.
Хапоел се огласио саопштењем у којем је поручио да су његови навијачи преживели својеврсни терористички напад.
„Драги навијачи, дешавања у Атини су ништа мање од терористичког напада на израелске навијача који су дошли да подрже своје тим што годинама и раде. Проверили смо све опције на полувремену шта можемо да урадимо. И евакуација навијача Хапоела била је опција која је моментално одбијена, пошто су грчки навијачи опколили дворану, те је постојала бојазан да би могли да буду нападнути чим изађу из дворане. Прекид утакмице могао је да има озбиљне последице, на шта је менаџмент нашег тима упозорио, па је обавештена полиција и обезбеђење, а тај хаос је могао да доведе до још горег сценарија који би потенцијално угрозио људске животе. Због безбедности наших навијача смо одлучили да наставимо утакмицу уз обећање полиције да се други насилни напад неће догодити, а уколико га буде да ће дворана бити испражњена. Хапоел је захвалан сваком навијачу који је дошао да бодри свој тим упркос тешким околностима и трауматичном искуству“, наведено је у саопштењу клуба из Јерусалима.
Српски стручњак, иначе бивши тренер Партизана Александар Џикић и његов Хапоел који су преживели изузетну непријатност у Атини, угостиће АЕК у мајсторици за пет дана у Јерусалиму, те ће покушати да се домогну Фајнал-фора Лиге шампиона.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
СПОРТ
Јокић и Денвер не знају ривала, али знају кад крећу по прстен – чека се „српски једнорог“
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
СПОРТ
Аргумената нема, али – сада је јасно зашто Америка минира Јокића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала