- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ФСБ објавила нове податке о убиству репортера Татарског /видео, фото/

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаКомеморација руског ратног репортера Владлена Татарског
Комеморација руског ратног репортера Владлена Татарског - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) саопштила је да је идентификовала још једног саучесника у убиству ратног репортера Максима Фомина (Владлена Татарског) у Санкт Петербургу. ФСБ истиче да су терористички напад на Татарског организовале украјинске специјалне службе и њихови агенти, укључујући и оне из руске опозиције у иностранству.
„Утврђено је да је убиство Максима Фомина заједно са Дарјом Треповом припремио припадник украјинске диверзантско-терористичке групе, држављанин Украјине Јуриј Денисов, рођен 1987. године, који је (Дарји) путем сервиса ‘експресне доставе’ преко посредника у Москви предао експлозивну направу, камуфлирану у гипсаној бисти ратног репортера“, наводи се у саопштењу ФСБ.
Како се објашњава, Трепова је извршила терористички напад након поновљених позива руководилаца Фонда за борбу против корупције (екстремистичка организација забрањена у Русији).
У саопштењу се додаје да је Денисов „по задатку украјинских специјалних служби у фебруару 2023. стигао из Кијева преко територије Летоније у московски регион, где је прикупљао информације о начину живота и местима које посећује Фомин“, због чега је набавио аутомобил и изнајмио стан у близини пребивалишта новинара.
„Након извршавања терористичког акта 3. априла, Денисов је одлетео из Русије транзитом преко Јерменије у Турску“, наводи се у саопштењу ФСБ и додаје да је започета процедура да се за Денисовом изда међународна потерница.
Дана 2. априла је у кафићу у Санкт Петербургу експлодирала експлозивна направа у којој је погинуо ратни репортер Владлен Татарски (право име Максим Фомин). Хоспитализована је 31 особа. Осморо људи је у тешком стању, још девет настрадалих је на амбулантном лечењу. За убисто је осумњичена и приведена Дарја Трепова.
Истражни комитет Русије касније је саопштио да је Дарја Трепова оптужена за терористички напад у Санкт Петербургу.
Цвеће испред кафића у којем је убијен Владлен Татарски - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
РУСИЈА
Владлен Татарски - више од ратног репортера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала