- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији откривају: Вођа онлајн групе из које су процурили подаци Пентагона амерички гардиста

CC0 / / Гејмер – илустрација
Гејмер – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Припадник обавештајног крила ваздухопловне јединице Националне гарде Масачусетса, 21. годишњи Џек Тешира био је администратор чет групе у којој су се појавили тајни документи Пентагона, саопштио је лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на два извора.
Како је прецизирано, Тешира је управљао четом под називом „Thug Shaker Central“ у коме је било око 20-30 људи, углавном деце и тинејџера.
Један од учесника чет групе рекао је за „Њујорк тајмс“ да је лично познавао и састајао се са човеком који је у последње три године објављивао документа у чет групи.
У чланку се наводи да је извесна особа са псеудонимом О.Г. која је објављивала документа имала приступ обавештајним подацима због свог посла. Чланови чет групе су саопштили да је тинејџер, који је такође био члан групе, потом објавио документа јавно на неком форуму.
Лист, међутим, наводи да још увек није познато да ли је 21. годишњи Тешира који је управљао четом могао да има приступ тајним документима.
Како је прецизирано, његова мајка је потврдила да он раду у ваздухопловним снагама Националне гарде Масачусетса, а такође је казала да је Тешира недавно променио број телефона.
Истовремено, листови „Вол стрит џурнал“ и „Вашингтон пост“ пишу да би управо Џек Тешира могао да буде особа за коју се сумња да је објављивала тајна документа у чету.
Амерички званичници потврдили су за лист да истражитељи у САД желе да поразговарају са Теширом о цурењу података, јер сматрају да он може имати информације о случају.
Медији су раније објавили да Пентагон истражује цурење на друштвеним мрежама материјала који описују стање украјинских трупа и планове САД и НАТО-а да их ојачају. Лист „Њујорк тајмс“ је приметио да документи, датирани почетком марта, наводно круже „руским провладиним каналима на Телеграму“.
Међутим, у петак је објављено о новим цурењима докумената. Како је навео лист, на интернет је могло доспети више од сто докумената, а штета од инцидента се процењује као значајна. Истовремено, агенција Ројтерс је, позивајући се на америчке званичнике, навела да не искључује могућност да су тајни материјали који се односе на украјинске снаге могли бити фалсификовани.
Зграда Пентагона са америчком заставом - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
СВЕТ
Медији: Тајна америчка документа процурила из војне базе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала