- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Овако изгледа кућа у којој ће НАСА симулирати живот на Марсу /видео/

© Фото : NASA/JPL-Caltech/University of Arizona Вид на покрытый льдом край кратера на планете Марс
Вид на покрытый льдом край кратера на планете Марс - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
НАСА је представила кућу у којој ће од јуна боравити четворо људи више од годину дана како би симулирали живот на Марсу.
Станиште, названо „Марс Дјун Алфа“ (Mars Dune Alpha), налази се у истраживачкој установи Америчке свемирске агенције у Хјустону у Тексасу.
Четворо волонтера који ће тамо живети помоћи ће у припреми будуће мисије на „Црвену планету“. Мерењем њихових перформанси и когнитивних способности НАСА ће боље разумети „ресурсе“ који се морају осигурати током овог амбициозног путовања, рекла је у уторак Грејс Даглас, водитељка програма „CHAPEA“ који надзире овај експеримент.
„То ће бити веомаважна информација за доношење кључних одлука о ресурсима", рекла је она током новинарског обиласка станишта.

Шта све садржи кућа

Волонтери ће живети у кући од 160 квадратних метара у којој су два купатила, вертикална фарма за узгој салате, соба намењена за медицинску помоћ, простор за опуштање и неколико радних станица.
Ваздушна комора води до „спољашње" реконструкције Марсове средине - иако се још увек налази унутар хангара.
Неколико комада опреме које би астронаути вероватно користили разбацано је по поду прекривеном црвеним песком, укључујући метеоролошку станицу, направу за израду цигли и мали стакленик.

Симулација гравитације на Марсу

Ту је и трака за трчање на којој ће астронаути у тренингу ходати обешени на траке како би симулирали мању гравитацију „Црвене планете“.
„Не можемо их терати да само ходају у круг шест сати“, нашалила се Сузан Бел, водитељка НАСА-ине Лабораторије за бихевиорално здравље и перформансе.
Четири волонтера користиће траку за трчање како би симулирали дуга путовања у циљу прикупљања узорака, података или изградњу инфраструктуре, рекла је.

Редовни тестови

Чланови првог експерименталног тима још увек нису именовани, али је агенција изјавила да ће одабир „пратити стандардне НАСА-ине критеријуме за кандидате за астронауте“.
Научници ће редовно тестирати реакцију посаде на стресне ситуације, попут ограничења доступности воде или кварова опреме.
Станиште има још једну специфичност: коришћена је 3Д технологија.
„То је једна од технологија коју НАСА проучава за потенцијалну изградњу станишта на другим планетарним или лунарним површинама“, рекла је Даглас.
НАСА је у раној фази припрема за мисију на Марс, иако је већина фокуса агенције на надолазећим мисијама Артемис, чији је циљ вратити људе на Месец први пут у пола века.
НАСА ровер на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Јесте ли за „шетњу“ Марсом: НАСА представила мапу Црвене планете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала