- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Бразила: Земљама БРИКС-а треба алтернатива долару

CC0 / / Амерички долари
Амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Бразилски председник Луис Ињасијо Лула да Силва предложио је да се изабере валута која ће бити алтернатива долару и која ће се користити у трговини међу земљама БРИКС-а, преноси бразилски портал „Г1“.

„Зашто банка као што је БРИКС не би могла да има валуту која би се користила у трговини између Бразила и Кине, као и између Бразила и других земаља БРИКС-а. То је веома сложен процес јер неки нису на то навикли“, рекао је он током инаугурацује Дилми Русефа на место руководиоца Нове развојне банке БРИКС у Шангају.

Лула да Силва је додао да би и друге земље могле да буду активније у коришћењу својих сопствених валута у трговини, без коришћења долара.

„Ко је одлучио да ће управо долар бити валута за плаћања након злата? Зашто да то не буде јен, бразилски реал или мексички пезос? Зато што су некада наше валуте биле слабе и нису биле вредне у другим земљама“, подвукао је он.

Лист напомиње да је раније Централна банка Бразила најавила потписивање споразума са кинеском Централном банком о директном конвертовању валута двеју земаља приликом комерцијалних операција, али без посредовања долара.
Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
СВЕТ
Историјска посета: Уз помоћ Бразила, Кина задаје смртоносни ударац америчкој економској хегемонији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала