- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Европски савезници разочарани очекиваном контраофанзивом Кијева: Слабе шансе за значајнији продор

© AFP 2023 / Anatolii StepanovУкрајински тенк
Украјински тенк - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
Пратите нас
Европски савезници Украјине не очекују да ће могућа контраофанзива Кијева донети значајнији продор. Напредовање од око 30 километара сматра се реалним циљем, саопштава „Блумберг“ позивајући се на званичника Европске уније.

„Неки европски савезници Кијева су све скептичнији да његове војне снаге у овој години могу да изведу одлучујући продор јер су руске одбрамбене снаге успеле да се утврде пре надолазеће офанзиве“, наводи се у објави агенције.

Према „Блумбергу“, у ЕУ сматрају да би Украјинци могли да напредују око 30 километара, што ће омогућити припрему платформе за нову офанзиву следеће године.
На основу информација агенције, у Европи сада скептично посматрају планове Украјине о заузимању Мелитопоља током контраофанзиве и подели позиција руске војске која би захваљујући томе требало да се догоди. Такође тврди и да се расположење западних званичника веома разликује од оног крајем 2022. године.
„Савезници Украјине задржавају своја очекивања и разматрају потребу о интензивним борбама све до 2024. године“, закључује „Блумберг“.
Претходно је издање „Вашингтон пост“, позивајући се на документе америчких обавештајних служби који су процурили на интернет објавило да Сједињене Америчке Државе сумњају да ће очекивана офанзива украјинске војске донети значајне резултате.
Почетком априла амерички државни секретар није искључио да ће контраофанзива украјинских снага почети у наступајућим недељама. Истовремено, украјински министар одбране Алексеј Резников је истакао да се контраофанзива може очекивати након побољшања временских услова и да Кијев планира да изведе неколико напада, док је украјински премијер Денис Шмигаљ изјавио да контраофанзива може почети на лето.
Украјински артиљерци на америчкој хаубици М777 у близини Херсонске области - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
Специјална операција у Украјини
„Вашингтон пост“ објаснио зашто Украјинци одлажу контраофанзиву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала