- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Меси код Роналда је само почетак – прави се нова моћна лига света

© AP Photo / Hussein MallaКристијано Роналдо, Лионел Меси
Кристијано Роналдо, Лионел Меси - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
Пратите нас
Кристијано Роналдо је привукао пажњу светске јавности у децембру одлуком да пређе у судијски Ал Наср, његовим стопама лако би могао да крене и Лионел Меси овога лета. И док две највеће звезде светског фудбала подижу популарност Саудијске Арабије и њеног фудбала, стижу најаве да ће квалитет фудбала у тој земљи бити додатно појачан. Плански.
Саудијска Арабија ће у децембру први пут бити домаћин Светског клупског првенства у фудбалу, а припремају се и за кандидатуру за Светско првенство 2030. заједно са Египтом и Грчком. Саудијска Про лига је за само месец дана од доласка Роналда, од анонимне постала изузетно популарна, па се преноси у Португалији, Италији, Грчкој, Аустрији, Швајцарској, и у Србији.
Највећи фокус је наравно на Роналдовим утакмицама за Ал Наср и могућност да Меси потпише за најбољи саудијски тим Ал Хилал када му на лето буде истекао уговор са Пари Сен Жерменом. Судијци су већ осетили како би изгледало да имају у истој лиги Португалца и Аргентинца у различитим бојама током пријатељског меча 19. јануара у Ријаду између Ал Насра и ПСЖ-а. Роналдо и Меси не играју у истој лиги од 2018. када је Португалац прешао из Реала у Јувентус.
Међутим, извори из Саудијске Арабије открили су америчком ЕСПН-у да постоји јасан план да 50 фудбалера из најбољих лига Европе (Енглеске, Француске, Немачке, Италије и Шпаније), као и Португалије, пређе у саудијску Про лигу већ овог лета. План, који финансира и подржава саудијско Минстарство спорта, предвиђа ангажман за фудбалере којима истичу уговори, а које клубови из ове земље буду пожелели да ангажују.
Меси је далеко најпознатије име коме истиче уговор овог лета, али ту су још и Боби Фирмино (Ливерпул), Илкај Гундоган (Манчестер сити), Адама Траоре (Вулвс), Џери Мина и Абдулај Дукуре (Евертон) који би могли да буду занимљиви Саудијцима. Карим Бензема би требало да продужи уговор са Реалом и остане у Мадриду, али за остале играче Саудијци виде шансу захваљујући финансијским потешкоћама које имају клубови широм Европе.
Према плану, сваки саудијски клуб би могао да има осам страних играча у тиму, од којих би максимално седморица могли да се нађу у протоколу. Тренутно у лиги од 16 тимова, ниједан тим нема више од шест странаца, што је дозвољена квота. Очекивања су да ово лето донесе рапидан пораст квалитета клубова захваљујући таласу популарности од доласка Кристијана Роналда.
Да су преговори са разним играчима у пуном јеку, америчким медијима је потврдио и један фудбалски агент који је открио да је преговарао са клубовима из Саудијске Арабије око ангажовања фудбалера и то репрезентативаца Шпаније, Марока и Колумбије, уз напомену да се преговара и са топ тренерима који хоће да раде у Саудијској Арабији.
Ипак, упркос невероватној плати коју је добио Роналдо, и оној која се спомиње за Месија, саудијски извори кажу да су њих двојица преседан и изузетак и да ће остале звезде које дођу морати да се задовоље са реалним примањима.
„Ово неће бити као кинеска Супер лига од пре неколико година. Није план да се само троше неограничено суме новца. Саудијска арабија је у пероду рапидне транзиције и фудбал и спорт имају важну улогу у том процесу, нарочито после Мундијала у Катару, од када је саудијска лига постала најбоља у региону.“
„Али није битно само да платиш и доведеш 50 топ фудбалера света. Битно је да се постепено подиже квалитет и профил лиге, да она буде привлачна за топ фудбалера подједнако као и лиге петице“, додаје саговорник ЕСПН-а.
Гари Кук, некадашњи извршни директор Манчестер ситија, у јануару је ангажован на истој позицији у саудијској Про лиги. План брзог ангажовања топ звезда овог лета једнак је као и она „убрзана стратегија“ коју је извео у Манчестер ситију 2008. када је шеик Мансур бин Зајед преузео тај клуб.
Читав поступак довођења играча водиће Саудијски јавни инвестицииони фонд који је и већински власник Њукасла, с тим да ће појачавања клубова лично надгледати Министарство спорта. Неки клубови су богатији и атрактивнији за потенцијална појачања. Ал Хилал и Ал Наср са седиштем у престоници Ријаду имају највеће ресурсе, као и Ал Итлихад из Џеде који тренира Португалац Нуно Еспирито Санто.
Улазак Саудијске Арабије међу главне играче на светском фудбалском тржишту могао би да наиђе на добродошлицу и код многих клубова у Европи који покушавају да смање платне рачуне и ослободе се најплаћенијих фудбалера у следећем прелазном року. После Катара и Абу Дабија, који су преко ПСЖ-а и Манчестер ситија, постали глобални играчи у свету фудбала, и Саудијска Арабија планира свој амбициозни продор на велику сцену.
Европа остаје главна локомотива и покретач фудбала, али чини се да су паре и моћ сада увелико на Средњем истоку.
Константин Хацидакис - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
СПОРТ
Лицемерни Британци: Митровића су разапели, а за лакат у вилицу – ништа!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала