Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: СПЦ сматрам једном од најважнијих институција за опстанак српског народа

© Sputnik / Лола ЂорђевићХрам Светог Саве
Храм Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да СПЦ сматра једном од најважнијих институција за опстанак српског народа и да без ње Срби у многим местима не би остали, али да у Србији постоји принцип секуларности и да се "зна ко одлучује о законима, а ко о неким другим питањима".
Вучић је то изјавио на конференцији за медије после састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком у Вили Мир, одговарајући на питање новинара да ли је потребно изменити Закон о родној равноправности с обзиром на Ускршњу посланицу патријарха Порфирија у којој је патријарх оценио да се иза родно осетљивог језика крије борба против брака и породице.
"Ја немам право да оцењујем патријарха и васкршњу посланицу. Нити бих то икада учинио. Ми разговарамо и са патријархом и са светим синодом, неретко и са сабором СПЦ," рекао је Вучић.
Додао је да се он и Влада Србије увек трудие да са СПЦ пронађу и најмањи заједнички именитељ, за рад, делатност и будућност.
"Српску цркву сматрам једном од најважнијих институција у нашој замљи, и не само у нашој земљи. Једној од наважнијих институција за опстанак нашег народа и могу да вам наведем безброј места у којима тешко да би Срби преживели да тамо нема српске цркве", рекао је Вучић.
Додао је да у Србији "постоји принцип секуларности, односно одвојеност државе од цркве.
"Зна се ко одлучује о законима, а ко доноси одлуке о неким другим питањима", закључио је Вучић.
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
СРБИЈА
Васкршња посланица патријарха Порфирија: Позив на очување Косова у Србији, наших светиња и ћирилице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала