- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта је у Бахреину вредније од нафте а стигло је у Србију? | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
Пратите нас
У новом издању емисије "Орбита културе" говоримо о српским филмовима сниманим педесетих година који су отворили пут чувеном „црном таласу“ али због тога и остали готово невидљиви
Шта га је фасцинирало у Оману, земљи у којој људи на Сајам књига долазе чекајући у колонама аутомобила, шта је у Бахреину вредније од нафте, како је преживео разорни земљотрес у Турској и шта је све донео из тих земаља за Музеј књиге и путовања – за Спутњик открива Виктор Лазић, књижевник, председник удружења Адлигат.
O каквим „Метаморфозама“ говори изложба отворена у Салону Музеја града Београда, једна у низу активности којима Музеј обележава својих јубиларних 120 година од оснивања, о каквом је „духовном противотрову за друштвене отрове“ реч, може ли лепотом побеђивати ништавило – о свему томе разговарамо са аутором „Метаморфоза“ Немањом Матем Ђорђевићем.
Девојачка соба је она собица у београдским салонским становима, у зградама пре Другог светског рата, у којој је боравила послуга. То су веома мале собе од четири квадрата. Онда су се мењале култура становања и друштвено- политичке околности па су се једно време такви станови делили и у њима је становало више породица; касније су неке од њих успеле да такве станове узму за себе претворивши ту собу у дечју. Данас неко у томе види спасоносни извор прихода и издаје је као посебну стамбену јединицу – објашњава наслов свог романа „Девојачка соба“ Стеван Вранеш. Са њим разговарамо о причи о повратку у родни Београд, покушајима јунака „Девојачке собе“ да направи нови почетак и поново пронађе животни смисао.
Шта је све значио за југословенски рокенрол, али и за укупну музичку мисао о свету Бранимир Џони Штулић, фронтмен групе „Азра“ који је ових дана напунио 70 година, шта су нам све дали његови „Филигрански плочници“ , „Равно до дна“ „Сунчана страна улице“, „Кад фазани лете“, да ли је и данас све „Као јучер – иза завјесе“ – за Спуњик објашњава писац и новинар Мухарем Баздуљ.
О пионирској књизи – студији „Српски филм – педесете“ која осветљава једну значајну а дуго времена готово невидљиву етапу у развоју домаће кинематографије, са ауторима попут Воје Нановића и Жике Митровића, да ли је та „скрајнутост“ последице „ароганције црног таласа“ коме су филмови из педесете трасирали пут – питамо аутора ове књиге редитеља, сценаристу и теоретичара филма Сашу Радојевића.
Шта је све видела и закључила о Србији и Србима, путујући по нашој земљи али и региону, питамо кинеску новинарку и списатељицу Баи Лин, ауторка књиге „Привлачност граница: доживљај Југославије” која је недавно представљена у Народној библиотеци Србије.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала