- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија има лек против западних тенкова – ефикасни ракетни системи и специјалне групе

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаПрипадник руске војске гађа украјинске положаје у Харковској области из противтенковског ракетног система "Корнет"
Припадник руске војске гађа украјинске положаје у Харковској области из противтенковског ракетног система Корнет - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
Пратите нас
Министарство одбране Русије почело је са формирањем специјалних група за борбу против западних тенкова - „леопарда 2“, „челенџера“, „абрамса“ и „леклерка“, које колективни Запад испоручује кијевском режиму.
У овим групама, како кажу експерти, налазиће се бацачи граната, извиђачи, као руски војници који ће бити наоружани ефикасним противтенковским ракетним системима.
Начелник Центра за борбену обуку руских Оружаних снага Евгеније Арифулин истакао је да је све организовано на основу упутстава заменика министра одбране Русије, генерал-пуковника Јунуса-Бека Јевкурова који је поставио конкретан задатак за стварање ових група.
У складу са овим упутствима, према речима Арифулина, Главна управа за борбену обуку, под руководством генерал-пуковника Ивана Буваљцева, израдила је препоруке и организовала методологију за имплементацију.

Бацачи граната, извиђачи...

Како каже за Спутњик руски војни експерт Михаил Тимошенко, специјалне групе за борбу против западних тенкова биће формиране од припадника Оружаних снага Русије.
„По свему судећи, то ће бити нека одељења у саставу вода. Ми смо поставили задатак да уништимо или оштетимо непријатељске тенкове. Овде се ради о „леопардима“, енглеским „челенџерима“ и америчким „абрамсима“. Што се тиче „челенџера“ и „абрамса“, ови тенкови су веома тешко оклопљени“, објашњава саговорник Спутњика.
Слично мишљење дели и руски војни експерт Виктор Баранец. Према његовим речима, у специјалним групама налазиће се руски војници који су прошли обуку за борбу против западних тенкова.
„У овој групи може се налазити неколико бацача граната. Поред њих, у истој групи биће и извиђачи који ће на удаљеним позицијама утврђивати и преносити информације о западним тенковима. Односно, они ће имати задатак да извиде из ког правца долази непријатељски тенк и на ком месту војници треба да га пресретну. Такође, у групи ће бити они који ће имати задатак да после гађања заузму овај противнички тенк“, констатује саговорник Спутњика.
Према речима Арифулина, руска војска тренутно изучава предности и мане ових западних тенкова. Баранец објашњава да војницима током обуке своја знања и искуства преносе најискуснији официри.
„Они прво проучавају историјско искуство западних тенкова, односно на ком месту су се борили, где су били поражени и којим оружјем. Осим тога, анализирају се све варијанте средстава за њихово уништење. А најискуснији официри који су учествовали у авганистанском, чеченском или сиријском рату, говоре војницима о слабим тачкама ових тенкова и објашњавају им где треба да гађају“, образлаже саговорник Спутњика.

Ефикасно уништавају западне тенкове

Кад је реч о наоружању, ове специјалне групе, према речима руског војног експерта Виктора Литовкина, биће наоружане противтенковским ракетним системима, међу којима су „Корнет“, „Фагот“, „Конкурс-М“ и „Хризантема С“, који су намењени за ефикасно уништавање тенкова и других возила западне производње.
Што се тиче „Корнета“, овај противтенковски ракетни систем може се користити и у мобилној верзији и на покретној платформи оклопног возила. Истовремено, најновије модификације „Корнета“ могу да раде у режиму „испали и заборави“ захваљујући аутоматском хватању и праћењу циља. Поред тога, „Корнет“ може да савлада савремена средства активне заштите лансирањем две ракете истовремено.
Осим „Корнета“, руске трупе имају и противтенковске ракетне системе „Фагот“. Овај систем је настао још седамдесетих година прошлог века. Међутим, Оружане снаге Русије користе „Фагот“ који сада има унапређен систем контроле и навођења.
Поред „Корнета“ и „Фагота“, руска војска има и „Конкурс-М“, противтенковски ракетни систем који је намењен за уништавање савремених тенкова опремљених динамичком заштитом у било које доба дана.
Ипак, за ефикасно уништавање оклопних циљева на великом удаљености, руске Оружане снаге користе самоходни противтенковски комплекс „Хризантема-С“. Овај систем је високо оцењен од стране Министарства одбране Русије. Како се наводи, овај систем намењен је за уништавање тенкова, површинских циљева мале тонаже, нисколетец́их авиона, одбрамбених објеката, живе силе у склоништима и на отвореном.
Међутим, Литовкин каже да осим противтенковских ракетних система, руски војници имају и јуришне дронове свих врста.
“Међу њима су и дронови-камиказе који ће имати задатак да гађају западне тенкове из ваздуха“, наводи стручњак.
Према мишљењу Сергеја Сурова, доктора војних наука, сва ова оружја моћи ће ефикасно да погађају западне тенкове.
„Апсолутно заштићени тенкови не постоје. Дакле, сва средства која руска војска има на располагању могу се користити за борбу против тенкова западне производње”, нагласио је експерт за РТ.
Подсетимо, током целе 2022. године западне земље нису испоручивале тешка оклопна возила Кијеву. Међутим, крајем јануара 2023. амерички председник Џозеф Бајден најавио је да планира Украјини да испоручи 31 тенк М1 Абрамс.
Немачка је крајем јануара, након притиска партнера из НАТО-а, најавила да ће испоручити тенкове Леопард 2 кијевском режиму и дозволити испоруку немачких тенкова другим земљама које их имају. И тада је велики број држава најавио испоруку тенкова Кијеву.
Мисија Старлинк - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
РУСИЈА
Одговор на америчке акције: Русија развија системе за противсателитску борбу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала