- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Возач стар 97 година у Јапану прегазио пешака: Помешао сам гас и кочницу

CC0 / Pixabay / Саобраћајна гужва
Саобраћајна гужва - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
Пратите нас
Деведесетседмогодишњи возач у Јапану аутомобилом је усмртио пешака на тротоару и добио условну трогодишњу казну затвора на чије служење ће ићи ако направи неки преступ у наредних пет година.
Јапанска влада последњих година упозорава грађане да се финансијски и кроз вежбе и здраву исхрану физички припреме за то да могу доживети стоту, односно провести у пензији пуних тридесет пет година.
Да та упозорења у Земљи излазећег сунца заиста имају смисла, додуше на негативан начин, потврђује пример деведесетседмогодишњег мушкарца из префектуре Фукушима којем је 12. априла локални суд изрекао условну казну затвора у трајању од три године за убиство из нехата, јер је аутомобилом усмртио пет и по деценија млађу жену.
Куњијоши Намишио (97), управо се захваљујући старости спасао живота иза решетака иако је проузроковао несрећу за коју га осим судских власти одговорним сматра и суд јавности – грађани који су уверени да због своје поодмакле доби никада није ни требало да седне за волан. Поготово стога што га је породица наговарала да се остави вожње након што је имао неколико мањих незгода.
Намишио се, наиме, 19. новембра прошле године у граду Фукушими аутомобилом попео на тротоар и покосио четрдесетдвогодишњу Хитоми Кавамуру, која је потом издахнула у болници. У полицијском извештају стоји да је дека тротоаром возио брзином од најмање 60 километара на час и да ни у једном тренутку није притиснуо кочнице, као и да се након што је ударио Хитоми Кавамуру вратио на друм и онда закачио још три возила и лакше повредио још четири жене.
То све наводи на сумњу да поред спорих рефлекса, он није имао ни осећај за то где се налази у простору, што је све последица старења и, могуће, деменције. Намишио је, међутим, успешно прошао лекарски преглед, који је предуслов за поседовање возачке дозволе за особе преко 70 година старости, а који садржи тест на деменцију, пренео је РТС.
Поред година, да добије условну казну Намишију је помогло и то што је поштено признао да је грешком нагазио гас уместо кочницу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала