- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Претеча „сомборског рингишпила“ – „рампа из Заира“ која стоји већ 29 година

© AFP 2023 / -Дикембе Мутомбо
Дикембе Мутомбо - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Пратите нас
Кад си мртав у Денверу можеш бити само наслов познатог филма, а уколико си жив пред тобом се отвори много боља опција – да док још земљом ходиш уђеш у историју НБА лиге. То је у првом колу плеј-офа најјаче светске лиге 1994. године успело кошаркашима Денвер Нагетса.
Чекајући почетак плеј-офа oвогодишњег НБА плеј-офа у ком ће играти екипа Николе Јокића присећамо се велике победе Денвер Нагетса над Сијетлом из 1994. године када су Нагетси као осми носиоци елиминисали Сијетл Суперсониксе. Денвер ће у ноћи између недеље и понедељка започети серију против Минесоте.
За Спутњик пише Драган Стојић, истраживач у области спортске и политичке историје.
Денвер је тада предводио (удахните дубоко и широм отворите очи!) Дикембе Мутомбо Мполондо Мукамба Жан Жак Вамутомбо, уз Бена Валаса најбољи одбрамбени играч свих времена и једини који је звање првог дефанзивца лиге стекао у два века, укупно четири пута.
Можда би легендарни Миодраг Петровић Чкаља постао победник Дакар релија, а не сувозач камиона у култној југословенској серији “ Камионџије”, да му је предавач у вечерњој школи, уместо да наброји имена четворице дахија, затражио да изговори пуно име кошаркаша родом из ДР Конга (тадашњег Заира), а играчи Сијетл Суперсоникса (данашња Оклахома Сити Тандер) по завршетку серије утакмица одигране на старту доигравања за титулу шампиона пре 29 година од шока нису знали ни своја имена да изговоре, камоли оног који им је избио новац из џепа, јер су зарад праћења наставка плеј офа морали да купе или ТВ пријемнике или улазнице.
Осим материјалног трошка, изабраницима тренера Џорџа Карла испостављен је и историјски рачун, пошто су постали досад једини водећи тим у лигашком делу сезоне (62 победе на 82 утакмице) који је већ након прве рунде прстен намењен прваку могао видети само у излогу НБА јувелирнице, упркос чињеници да су Соникси у прве две утакмице на свом терену “златно грумење” из Колорада рутински претворили у шљаку.
Међутим, чим су променили орбиту „надзвучни“ су из меча у меч почели губити компресију, а све је кренуло од трећег сусрета, првог у ком је Денвер, са једва надполовичним процентом успешности у регуларном делу такмичарске 1993/94, као домаћин започео прокопавање пута до другог кола доигравања.
Већ у уводном делу сусрета је састав Дена Ајзела показао да убојито оружје чува у својој Мекниколс Спортс арени, па је предност од 15 поена остварена у првих 12 минута игре, а касније само одржавана. Најјаче је пуцао Реџи Вилијамс, стрелац 31 поена, док је Дикембе Мутомбо обруч Нагетса изгледа бранио лопатом, о чему говори и статистика – Заирац је уписао вансеријских шест блокада, успут је забележио 19 поена и 13 скокова и клуб из града познатог по ретком ваздуху је могао лакше да дише. Тријумф резултатом 110:93 гарантовао је узбудљив наставак рата. Низ пораза Нагетса у плеј офу стар шест година је окончан.
© AFP 2023 / -Дикембе Мутомбо
Дикембе Мутомбо - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Дикембе Мутомбо
Нови окршај на паркету Денвера не само да је изнова приземљио „суперсоничне“, већ су се на великој надморској висини, једном од „кровова“ Сједињених Америчких Држава, осећали као на другој планети, иако су током целог сусрета летели уз саму границу проласка у наредни круг.
У изједначеној утакмици су углавном били у вођству, накратко им је понестало керозина 4,5 минута пре завршетка регуларног тока утакмице, али су успели да надокнаде заостатак од четири поена и Роберт Пек је „тројком од злата“ Нагетсе довео у резултатски егал с противником, мада су он и Реџи Вилијамс пропустили прилику да пре продужетка стекну статус дијаманата данашњег колектива Николе Јокића.
У додатних 300 секунди Сијетл је личио на оног ко изгуби коња чувајући потковицу.
Плашећи се учинка Лафонса Елиса и Махмуда Абдул Рауфа, кошаркаши екипе с крајњег северозапада САД нису обратили пажњу на остале, омогућили су да им поменути Вилијамс баци златну прашину у очи, тако да не чуди што су у додатних пет минута на семафор „ставили“ свега три поена, домаћи 12 и збир је показао 94 на страни Денвера, 85 на конту Соникса.
Вољом правила су најниже пласирани у „костуру“ Западне конференције у одлучујућем мечу морали на лансирање у Сијетл, но, не да нису послати ван плеј оф орбите, него су Суперсониксе свели на ниво папирних авиона из цртаног филма о Лајавом крелцу.
Изједначен двобој, ривали су „узели“ по две четвртине, све до последњих дела игре ни Теслин клон не би могао погодити ко ће се по последњем звуку сирене радовати, мада би на 3-4 минута пре краја и највећа циција из кањона Колорадо уложила грумен злата на тријумф Нагетса, који су стекли великих седам поена предности.
Сониксима су поломљена крила, али су мотори и даље функционисали, па је атерирање одложено испаљивањем далекометног пројектила из руку Кендала Гила на мање од секунде пре истека 48. минута игре.
Почетак продужетка домаћин је почео на турбо погон, а завршио у стилу „има ли пилота у авиону?“
Мада је у четири наврата сирена за крај напада разочарала експедицију Денвера и његове присталице, Мутомбо и Реџи Вилијамс нису.
Преусмеравајући Шона Кемпа, Герија Пејтона и остале на погрешан колосек, успели су у закључних 30 секунди да им по једном спусте „рампу“, а свој тим убаце у полуфиналну композицију Запада НБА лиге. Мутомбо јесте пуцао топовима од блата (свега 8 поена и једва око трећине убачених шутева из игре), али је зато скоковима и блокадама од злата (15/8) заокружио кошгетерски допринос Роберта Пека (23), што је било довољно за победу 98:94, захваљујући којој Денвер Нагетси постали пети тим у дотадашњој историји лиге који је надокнадио дефицит од два почетна пораза у серији.
Док се у Сијетлу туговало, у Денверу су учили Дикембеово пуно име.
И остали су живи.
Колико може Денвер скоро 30 година касније?
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
СПОРТ
Јокић је Американцима поново показао да су он и Ембид два различита света
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала