- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин се састао са кинеским министром одбране

© Sputnik / Алексей Бабушкин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин одржао је радни састанак са чланом Државног савета Народне Републике Кине, министром одбране Ли Шангфуом.
Руски лидер изјавио је на почетку састанка да је сарадња Русије и Кине преко војних ресора веома добра.
„Између наших земаља постоји веома добар развој односа у свим областима, у привреди, социјалном, културном и образовном сектору и преко војних ресора“, рекао је Путин.
Према његовим речима, војна сарадња Русије и Кине јача стратешке односе и односе поверења двеју земаља.

„Мислим да је ово још једна важна област која јача искључиво поверљиву, стратешку природу наших односа, односа Руске Федерације и Народне Републике Кине“, нагласио је Путин.

„Преко војних ресора радимо такође активно, редовно размењујемо корисне за нас информације, сарађујемо у области војно-техничке сарадње, изводимо заједничке војне вежбе, штавише, у различитим регионима – у региону Далеког истока и у Европи, на мору, копну и у ваздуху“, рекао је Путин током састанка.
Он је подсетио да је недавно Русију посетио кинески председник Си Ђинпинг.
„Још једном желим да истакнем да је посета била веома продуктивна. Дотакли смо се и сарадње између војних ресора“, оценио је он.

Кинески министар: Сарадња Пекинга и Москве доприноси развоју безбедности

Са своје стране, кинески министар изјавио је да се сарадња Кине и Русије у војно-техничкој области добро развија и доприноси развоју глобалне и регионалне безбедности.
Он је истакао да је Кина спремна да настави сарадњу са Русијом зарад просперитета целог света.
„Стојимо раме уз раме и радимо на побољшању благостања наших народа. Узимајући у обзир да је економски опоравак веома спор. У свету је веома немирно, веома је потребан мир и мирни односи међу земљама... Сарадња ( са Русијом) се развија на свим нивоима и такву сарадњу ћемо наставити за развој и просперитет целог света“, рекао је Ли Шангфу.
Шеф кинеске дипломатије је навео да је намерно изабрао Русију за своју прву посету на функцији министра.
„Након што сам ступио на дужност министра одбране Кине, ово је моја прва инострана посета. Посебно сам за то изабрао Русију како бих истакао посебну природу и стратешки значај наших билатералних односа“, нагласио је министар на почетку састанка.
Како је навео, Кина и Русија имају јаке односе који превазилазе хладноратовске савезе и нису усмерени против трећих земаља.
Он је такође напоменуо да Путина и кинеског председника Си Ђинпинга „везује пријатељство и то сви у Кини знају“.
Руско Министарство одбране је 14. априла саопштило да ће кинески министар отићи у своју прву посету иностранству након постављања на ову функцију. Током његовог боравка у Русији од 16. до 18. априла планирани су разговори са министром одбране Сергејем Шојгуом, са којим би требало да разговара о стању и перспективама билатералне сарадње у сфери одбране, као и о актуелним питањима глобалне и регионалне безбедности“.
Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
РУСИЈА
Завршена посета кинеског председника Кремљу; Си Путину: Када смо заједно покрећемо промене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала