- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вертолеты Ка-52 (слева) и Ми-28 ВС РФ в небе в зоне проведения специальной военной операции - Sputnik Србија

УЖИВО Ослобођена још два кварта у Артјомовску; Бугарска разматра забрану увоза украјинског жита

Пратите нас
У току је 417. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Током ноћи украјинска војска је гранатирала центар Доњецк, једна особа је погинула. Руске снаге су погодиле привремену базу „Страног легиона“ у близини села Архангелско у Доњецкој области, положаје територијалне одбране и Оружаних снага Украјине.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:22 16.04.2023
Министар аграрне политике Украјине Никола Солски критиковао је одлуку Мађарске да обустави увоз пољопривредних производа. Он је 16. априла одржао онлајн састанак са мађарским министром пољопривреде Иштваном Нађом и позвао на даље преговоре о испорукама.
„Са своје стране, министар пољопривреде Мађарске је уверио да ће се транзит украјинских пољопривредних производа наставити и убудуће. Стране су се договориле да одрже консултације и да се поново састану у најскорије време“, саопштило је украјинско Министарство.
19:47 16.04.2023
Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Специјална операција у Украјини
Председник Бразила: Формирати групу за разматрање ситуације у Украјини сличну формату Г20
18:51 16.04.2023
Број људи повређених током гранатирања центра Доњецка од стране украјинских снага у ускршњој ноћи порастао је на седам, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.
18:48 16.04.2023
Европска комисија проучава одлуке Пољске и Мађарске да обуставе увоз пољопривредних производа из Украјине и затражила је од ових земаља додатне информације, саопштила је новинарима прес служба ЕК.
„Трговинска политика је искључива надлежност ЕУ, тако да су једнострана дејства неприхватљива“, наводи се у саопштењу ЕК.
У Бриселу су напоменули да очекују додатне информације од Пољске и Мађарске како би „могли да процене мере“.
Према плану Европске комисије, која је надлежна за јединствено тржиште ЕУ, пољопривредни производи требало је да иду у треће земље како би се превазишла прехрамбена криза у земљама у развоју. Истовремено, украјински производи требало је да иду транзитом преко Пољске. Међутим, значајан део испорука се на крају појавио на пољском тржишту, а такође и у другим европским земљама, што је довело до наглог пада цена и незадовољства локалних пољопривредника.
Пољска и Мађарска су у суботу, због протеста локалних пољопривредника, најавиле да обустављају увоз украјинских пољопривредних производа који улазе на европско тржиште без царина.
17:40 16.04.2023
Након Мађарске и Пољске и Бугарска разматра могућност да привремено забрани увоз украјинског жита. Одлука се доноси због протеста локалних пољопривредника.
„Неопходно је заштитити бугарске интересе, посебно када две државе реагују на овај начин. Ако не одреагујемо на исти начин, онда количина (украјинског жита) на територији Бугарске може постати још већа“, изјавио је бугарски министар пољопривреде Јавор Гечев, преноси Бугарска телеграфска агенција.
17:12 16.04.2023
16:16 16.04.2023
Група француских новинара стигла је у Гуљајпоље у Запорошкој области да припреми провокациону причу о наводним нападима групе „Исток“ Оружаних снага Русије на цивилну инфраструктуру, изјавио је начелник прес центра групе Александар Гордејев.
„Према подацима радио-обавештајних служби, у рејон насеља Гуљајпоље стигла је група француских новинара како би, највероватније припремила провокационе видео-снимке о нападима групе ‘Исток’ на цивилну инфраструктуру и подручја у којима живе цивили“, саопштио је Гордејев на Телеграму Министарства одбране Русије.
15:05 16.04.2023
Светска банка ће издвојити200 милиона долара Украјини за обнову енергетике, саопштио је украјински премијер Денис Шмигал.
„Споразуми са Светском банком, УСАИД-ом и ДФЦ (Америчка корпорација за финансирање међународног развоја). Светска банка издваја 200 милиона долара за обнављање енергетике, а ДФЦ ће помоћи у привлачењу приватних инвестиција за обнављање привреде. Поред тога, компанија „Боинг“ ће ослободити украјинске компаније од обавеза за 200 милиона долара“, написао је Шмигал на свом Телеграму.
Украјински премијер је раније изјавио да је у оквиру своје посете Канади потписао меморандум са Америчком корпорацијом за финансирање међународног развоја (ДФЦ) и Агенцијом за међународни развој (УСАИД) за подршку привлачења инвестиција.
13:51 16.04.2023
Најновије информације из брифинга Министарства одбране Русије:
- Јединице Ваздушно-десантних снага Русије сузбиле су акције непријатељских јуришних одреда у рејону Артјомовска;
- Јуришни одреди групе „Вагнер “ су ослободили два кварта у северозападном и југоисточном делу Артјомовска;
- Украјинска војска је за 24 сата изгубила 145 војника у правцу Доњецка;
- Руска војска је уништила командни пункт 125. и 102. бригаде територијалне одбране у Доњецкој Народној Републици и Запорошкој области;
- Руска војска је у Доњецкој Народној Републици уништила три складишта са муницијом украјинске војске;
- Јединице руске војске су пресекле акције три диверзионе групе у правцу Купјанска;
- Украјинска војска је у правцу Красног Лимана за 24 сата изгубила 80 војника;
- Руска војска је уништила јединицу 77. аеромобилне бригаде украјинске војске која је покушала да изведе контанапад у правцу Малоиљниковке у Доњецкој Народној Републици;
- У правцу Јужног Доњецка и Запорожја је руска војска уништила више од 45 украјинских војника, као и радар америчке производње AN/TPQ-37.
13:44 16.04.2023
Припадници специјалних снага "Ахмат" пет дана су одбијали нападе Оружаних снага Украјине, налазећи се у окружењу у области Белогоровке, Луганска Народна Република, написао је на телеграм каналу чеченски лидер Рамзан Кадиров.
„Недавно сам био веома забринут за судбину неколико војника специјалних јединица Ахмат који су били опкољени у истој згради у подручју Белогоровке. Пет дана су се борили са непријатељем, одбијајући један напад за другим, убивши много непријатеља“, написао је политичар.
Примером је назвао поступке руских војника, истичући да су вешто користили муницију, елиминисали противнике и нису губили повољан положај, „размишљајући о сваком нападу и кораку“.
10:53 16.04.2023
Руска војска води борбе за главни железнички чвор Артјомовска у западном делу града. Град је скоро цео под контролом руских снага. Украјинска војска се повлачи на запад.
10:27 16.04.2023
Посаде вишецевних ракетних система „Торнадо“, Оружаних снага Русије уништавају артиљерију украјинских трупа током контрабатеријске борбе у запорошком правцу, јавља репортер Спутњика.
"Непријатељ је на нашој линији фронта употребио артиљеријске системе. Наше извиђачке јединице су одредили координате и одмах испалиле пројектиле у том правцу", рекао је командант посаде.
Он је напоменуо да је руска војска потиснула мету.
„Непријатељ више не отвара ватру са тих тачака“, рекао је извор.
09:13 16.04.2023
Свету прети опасност од покретања нуклеарног сукоба због акција САД, потребно је утицати на Вашингтон да створи услове за почетак преговора о контроли наоружања, рекао је Скот Ритер, бивши инспектор УН за праћење ликвидације ирачког оружја за масовно уништење.
„Ми смо у ситуацији када је контрола наоружања практично мртва. Ми смо, као и 1982. године у ситуацији да САД и Русија једноставно не разговарају једна са другом. Преговори се не воде, а последњи преостали елемент контроле наоружања – нови СТАРТ (Уговор о мерама за даље смањење и ограничење стратешког офанзивног наоружања) – истиче у фебруару 2026. године. Ако га не замени нови споразум, то ће значити да ће САД и Русија бити укључене у веома опасну трку у наоружању без контролног механизма“, рекао је Ритер.
07:13 16.04.2023
Руске снаге погодиле су привремену базу „Страног легиона“ у близини села Архангелско у Доњецкој области, као и положаје територијалне одбране и Оружаних снага Украјине, рекао је Иван Бигма, шеф прес центра групе „Југ”.
„У доњецком правцу артиљеријска јединица групе Југ извела је више напада... Непријатељ је претрпео губитке у људству и војној опреми“, рекао је он.
У селу Очеретино руска артиљерија уништила је складиште муниције. Поред тога, у близини села Победа, посаде тешких система „Солнцепек“ уништиле су упориште украјинске војске „заједно са људством“, додао је Бигма.
07:11 16.04.2023
Једна особа је погинула, а шест је повређено током гранатирања Доњецка од стране Оружаних снага Украјине, саопштио је лидер ДНР Денис Пушилин.
"Током ускршње ноћи, док су верници били на литургији, непријатељ је напао центар Доњецка, у подручју Саборне цркве Светог Преображења Господњег. Тренутно је познато да је једна особа погинула, док је шесторо повређено", написао је он на Телеграм каналу.
У нападу, запалио се вртић, оштећена је пијаца, оближње продавнице и апотека, додао је Пушилин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала