- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички ратни брод упловио у Тајвански мореуз, кинеска морнарица га пратила /фото/

© Фото : Wikipedia/U.S. Navy photo by Photographer's Mate 2nd Class Daniel J. McLain/Public domainАмерички разарач УСС "Милиус"
Амерички разарач УСС Милиус - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Амерички ратни брод УСС „Милијус“ упловио је у воде Тајванског мореуза свега неколико дана по завршетку кинеских поморских маневара око Тајвана.
Америчка ратна морнарица саопштила је да је то био „рутински транзит“ кроз воде у којима се примењују правила слободне пловидбе и прелетања, у складу са међународним правом.
У саопштењу се истиче да транзит америчког ратног брода „потврђује посвећеност Сједињених Америчких Држава слободном и отвореном Индо-Пацифику“, преноси Ројтерс.
Агенција наводи да је источна команда кинеске армије саопштила да је ратна морнарица пратила и надгледала пловидбу америчког ракетног разарача УСС „Милијус“.
Бродови америчке ратне морнарице плове отприлике једном месечно кроз Тајвански мореуз.
Кина, која Тајван сматра својом територијом, званично је прошлог понедељка завршила тродневне војне маневре око Тајвана, увежбавајући прецизне ударе и блокаду острва.
Званични Пекинг је организовао војне вежбе како би изразио незадовољство због састанка председнице Тајвана Цаи Инг-вен са председавајућим Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем, што Пекинг оцењује као мешање САД у унутрашње ствари Кине и америчку подршку независности Тајвана.
Тајванско министарство одбране је саопштило да је у претходна 24 сата уочено 18 кинеских војних авиона и четири ратна брода који оперишу око Тајвана.
Посета председнице Тајвана Америци - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
СВЕТ
Кинески одговор на посету тајванске председнице Америци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала