- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британски премијер под истрагом парламента: Оптужен да је сакрио сукоб интереса

© AP Photo / Kin CheungРиши Сунак са супругом Акшатом Мурти
Риши Сунак са супругом Акшатом Мурти - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Повереник за стандарде британског парламента Данијел Гринберг, отворио је данас истрагу против британског премијера Ришија Сунака због навода да није указао на потенцијални сукоб интереса, на шта је према закону био обавезан.
„Чланови парламентаморају увек бити отворени и искрени у изјашњавању о било каквом релевантном интересу у било ком поступку Дома или његових одбора, као и у свакој комуникацији са министрима, члановима, јавним званичницима или носиоцима јавних функција“, наводи се у шестом параграфу кодекса понашања чланова парламента, преноси Гардијан.
Комесар је одговоран за праћење рада Кодекса понашања и регистара Доњег дома, укључујући истрагу свих наводних кршења.
На страници повереника на сајту парламента није било више детаља о овим наводима.
Сунакова супруга Акшата Марти један је од сувласника „Кору кидса“, једног од шест приватних установа за децу које ће добити субвенције за пилот пројекат којим се људи подстичу да се баве хранитељством.
Када је говорио о том пилот пројекту британске владе крајем марта, Сунак није рекао да је у њега умешана и његова супруга пред парламентарним комитетом, чак ни када га је посланица Кетрин Мекинел упитала да ли има још нешто да изјави.
Касније је у јавности објављено како су челници „Кору кидса“ били на пријему у Даунинг стриту неколико сати пошто је Сунак говорио пред комитетом.
Управо је Мекинелова највероватније поднела поверенику пријаву против Сунака.
Сунак није пријавио супругин удео у „Кори кидсу“ преко регистра имовине јавних функционера као посланик, што они морају да ураде без одлагања. Из Сунакове канцеларије саопштено је да то није било потребно, јер је он то учинио преко регистра у ком је уписан као министар. Међутим, то још није објављено ни у том регистру.
Један од главних задатака повереника је да испита да ли је оваква Сунакова интерпретација исправна.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
ДРУШТВО
Покренута петиција у Великој Британији којом се тражи безвизни режим са Србијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала