- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Следеће године у ово доба бићемо премијерлигаши“

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISМилвол
Милвол - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
„Твој тата је увек имао велике планове, Родни, тврдио за Дел Боја да ће доћи до врха. Додуше, рекао је и да ће Милвол освојити ФА куп.“ Чувени цитат деке Едварда Тротера из култне енглеске серије „Мућке“ заувек је везао малени клуб из Лондона са чувеним глумцима и прославио га широм планете.
Милвол је симбол Брмондзија, радничког краја у јужном Лондону и клуб о којем се последњих дана све гласније прича у Енглеској.
Не, неће чувени „Лавови“ са „Дена“ освојити ФА куп ни ове године, али би лако могли да постану нови премијерлигаши, иако их тамо отворено не желе и то ће вам рећи сваки енглески бирократа. О томе зашто их не желе, ћемо касније, вероватно многи од вас и знају ко су хулигани Милвола, али њихова „слава“ нешто и нема везе са фантастичним резултатима екипе коју тренира Гери Ровет.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
СПОРТ
„Има жељу да освоји турнир“ – Новак одрадио први тренинг у Бањалуци /видео/
Тренутно се налазе на петом месту и позицији која им гарантује пласман у плеј-оф. Сећате се како је Дел Бој говорио: „Следеће године у ово доба бићемо милионери“, тако и у Милволу тихо шапућу: „Следеће године у ово доба бићемо премијерлигаши.“
Уобичајена прича Милволовог постојања у протекле две деценије није уско везана за дешавања на терену симпатичног стадиона „Ден“, већ за зидове и цигле и историју која га прати, као и осећај припадности локалном фудбалском тиму.
Од 2006. наовамо, Милвол се бори да не постане бескућник. Моћне лондонске компаније су покуповале скоро све парцеле око култног стадиона са намером да изграде стамбене и пословне објекте, али клуб не пристаје на продају свог највреднијег поседа. Можда и из разлога што су им инвеститори одмах ставили до знања да их фудбал на свом поседу не занима.
Милвол је у протеклим деценијама гравитирао између другог и трећег ранга енглеског фудбала, а сваки пут када би изборио промоцију уследио би пад. Да вам их буде јасније, Милвол је раније играо финале ФА купа него плеј-оф Чемпионшипа, а када је то било у шпицу су играли Стив Клариџ и Дион Даблин.
Без претеривања, двонедељни период у октобру 2019. означио је рађање новог живота за клуб. Прво је менаџер Нил Херис, истинска легенда Милвола којој се сваки навијач дивио, поднео оставку. Затим је уследила пресуда локалног савета да нема продаје стадиона, а десет дана касније у клуб је стигао и нови тренер Гери Ровет.
У енглеском Чемпионшипу (другој лиги), важна ствар за опстанак клуба је великодушност његовог власника. Милволов власник, амерички милијардер Џон Берилсон који је преузео клуб 2007. године, оцењен је као најбољи у енглеском фудбалу од стране извршног директора Стива Каване, а ево и зашто.
Американац је у протеклој деценији упумпао у клуб 70 милиона евра, од којих је 96 одсто потрошено на покривање оперативних губитака. Дакле, води се рачуна о богатству власника, али шта је ту ново? Важно је да је Берилсон присутан, великодушан и амбициозан, без жеље да угрози финансијску будућност клуба.
Он и Кавана су такође посвећени заједници у клубу која покушава да се отргне од стереотипа који га прате. Мало после куповине клуба, Берилсон је именовао и изабрао у борд директора представника из редова Клуба навијача Милвола. Њихова теорија је да само држање заједно свих навијача може да га одведе на виши ниво.
И то даје резултате. Милвол има отприлике 18. платни буџет у Чемпионшипу, а пети је на табели. У протеклих десет година потрошили су једва 15 милиона евра на појачања. У дивизији у којој већина клубова живи од чувених „уплата из падобрана“ јер су играли у Премијер лиги, клубови као Милвол и Лутон у врху табеле су изузетак и уникат.
Њихови критичари највише их нападају због стила фудбала који играју, који је заиста прагматичан, понекад и негледљив, али то није ни у топ 10 највећих проблема фудбала у енглеској Другој лиги. У суштини, помирите се са тим да неко игра онако како мора.
Неки од Милволових трансфера били су изнуђени: али је чињеница да је то клуб који је продао најмање фудбалера. Џорџ Савил, који је отишао је у Мидлзбро 2019, да би касније био враћен у Лондон за трећину обештећења, једини је играч који је продат за шестоцифрену суму у прошлој деценији. Разлог? Милвол се фокусирао на искусне професионалце који су јефтини и при крају уговора, као рецимо Џед Валас.
Али, Милвол је процветао ове сезоне и из разлога што за разлику од осталих ривала у дивизији, изабрао стабилност као и неопходност. Ове две ствари обично иду руку под руку. Гери Ровет је једини тренер у Чемпионшипу који ради од 2020. године. Милвол је ове сезоне други тим који користи најмање фудбалера у дивизији. Шесторица од осморице редовних стартера су у клубу већ пету сезону.
Велика иронија у овој сезони Чемпионшипа је да, док неки власници расипају паре на појачања у очајничком покушају да се домогну Премијер лиге и великог колача, компаративна сустабилност мањих клубова ипак функционише. Лутон је, рецимо, сличан Милволу и заслужује похвале. Марк Робинс је у Ковентрију урадио нешто слично, али зато Вест Бром и Вотфорд су ти који треба да се стиде резултата сразмерно инвестицијама.
Код Милвола постоје назнаци да је модел ангажовања новајлија промењен и посвећен дугорочном планирању. Зијан Флеминг, једини играч за кога су платили обештећење прошлог лета, један је од најзанимљивијих нападача у лиги. Тек су му 24 године и цена му константно расте.
Флемингов успон сигурно ће доспети у уши агената и играча који би могли да виде Милвол и Ден као атрактивну дестинацију за фудбалско усавршавање. Уосталом, то показује и развој играча из омладинске академије овог клуба попут Тајлера Бурија, Билија Мичела и Ромејна Есеа.
На све ово додајмо и податак да је просечна посета на стадиону Милвола највећа у протекле две деценије откако је тим у топ шест. Клуб је купио и нову земљу на којој ће изградити модеран тренинг центар, а план је и да у догледно време стадион реконструишу по свом нахођењу, а не оних који би да га сруше с почетка текста.
Чемпионшип је „лига очајника“ у којој је пласман у Премијер лигу спасење. Срећом, Милвол је себе увек сматрао другачијим и можда је зато добио шансу да се поново роди. Та нова будућност заслужена је великом борбом и можда ће баш зато у мају, после баража, „Лавови“ добити незамисливу награду - пласман у Премијер лигу.
Нико нас не воли и баш нас брига“, слоган је озлоглашених навијача Милвола, због којих, као што рекосмо на почетку текста, многи Енглези не желе да их гледају у Премијер лиги од лета.
Милвол јесте истовремено и симбол ужасне хулиганске културе из прошлости, али и клуб који се са тиме носи на прави начин. Овај клуб бори се деценијама са тим наслеђем, али и одолева пред налетима све чешће корпоративизације фудбала. Покушава да постане породични клуб, зато су и окренути ка локалној заједници.
И можда на крају и не постану премијерлигаши. Можда изгубе све утакмице до краја ове сјајне трке и испадну са позиције која им гарантује пласман у плеј-оф, али су заслужили да им одамо признање као клубу који је највише показао ове сезоне. Можда не играју прелеп фудбал, али сигурно имају срце и петљу, што је одувек била одлика лондонске сиротиње.
*Погледајте најновију епизоду Миљановог корнера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала