- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Научници открили како се „муњевито“ отрезнити након пијанства

© Fotolia / Master1305Журка је готова
Журка је готова - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Научници проучавају дејство лека за интоксикацију од алкохола и саветују да се користе хормони који се производе у јетри приликом конзумације етанола. У лабораторијским експериментима су на мишевима применили ињекције специфичног хормона након чега су брзо нестали знаци пијанства.

„Антиалкохолни“ хормон

Научници одавно покушавају да произведу лек против пијанства и истражују природне механизме заштите. Етил алкохол који улази у организам у великим дозама почиње да делује као отров, нарушава циркулацију крви, има јак ефекат на мозак и друге органе.
Много пре него што су људи научили да праве вино и дестилују алкохол, животиње су се већ сусретале са алкохолом док су јели слатко и ферментисано воће. Због тога су сисари у процесу еволуције развили ензиме који разграђују етанол који се формира ферментацијом из фруктозе и других простих шећера.
Биолози са универзитета у Копенхагену су 2018. године на експериментима на мишевима установили да алкохол доприноси да се у јетри животиња производи хормон ФГФ21 (фактор раста фибропласта 21). Он спречава дехидрацију приликом тровања етанолом стимулишући употребу воде и помаже да се избегне оштећење јетре.
Експереминети на глодарима и приматима су показали да ФГФ21 сузбија тежњу ка алкохолу, делујући на одређену популацију неурона у мозгу. Вервет мајмуни из Африке који су добили ињекцију са тим хормоном су за 50 одсто мање пили.
До сада није било јасно да ли се ФГФ21 може примењивати и као лек против пијанства.

Реакција неурона

Научници из Југозападног медицинског центра са Универзитета у Тексасу су у новом истраживању доказали да тај хормон игра важну улогу у отклањању штетних ефеката од етанола. Хормон шаље сигнал мозгу да покрене биохемијску реакцију за заштиту од интоксикације.
„Резултати показују да је мозак основно место деловања ФГФ21. Сада детаљније изучавамо пут неурона помоћу којих ФГФ21 омогућава акције које утичу на трежњење“, рекао је један од аутора истраживања, биохемичар Давид Мангелсдорф.
Аутори су издвојили низ лабораторијских мишева којима недостаје ФГФ21. Било им је потребно дупло више времена како би се опоравили од етанола. Дуже су имали симптоме поремећаја свести и губитка равнотеже, него они из контролне групе. Додатне ињекције „антиалкохолног“ хормона убрзале су процес „опоравка“. Реакције у разградњи алкохола код свих животиња су се одвијале истом брзином.
Даља анализа је показала да ФГФ21 пролази кроз крвно-мождану баријеру и утиче на рецепторе у специфичном делу мозга који се назива „Locus coeruleus“ (језгро у мосту можданог стабла укључено у физиолошке одговоре на стрес и панику). У овој области се производи норадреналин хормон који се назива „медијатор будности“. Овај хормон регулише будност и одговоран је за буђење из сна и хитну мобилизацију тела.
Као правило, алкохол инхибира неуронску активност у „Locus coeruleus“ и производњу норадреналина. Од тога потиче поспаност и губитак мишићне координације. Хормон ФГФ21 блокира ову реакцију. Научници су проверили да ли би он деловао на исти начин када би утицао на централни нервни систем другим препаратима који имају опуштајуће дејство, као што су кетамин, диазепам или пентобарбитал. Испоставило се да је ФГФ21 ефикасан само против етанола.

Лек против пијанства

Протеини из породице ФГФ21 постоје и код људи. Они се излучују у јетри и учествују у многим биолошким процесима, од ембрионалног раста и регенерације до развоја тумора и кроз неуронске ланце регулишу употребу слаткиша.
Студије о геному су откриле значајно повећање нивоа ФГФ21 у крвној плазми људи након дуготрајне употребе алкохола. Експеримент је спроведен током „Октобар фест“ фестивала пива у Немачкој.
Научници су сигурни да код људи овај хормон, као и код мишева, стимулише производњу норадреналина и у будућности се на бази ФГФ21 може створити препарат који брзо делује, који ублажава симптоме тровања алкохолом и штити јетру. Међутим, потребна су детаљнија истраживања.
Безбедност у употреби протеина ФГФ21 као лека је већ доказана, јер је тестиран за лечење гојазности и дијабетеса.

Јутро после пијанства

Научници су показали да је само пет одсто људи је отпорно на алкохол. Остали следећег дана након конзумације пића имају симптоме који их подсећају на пијанство. Главна је дехидрација, јер алкохол спречава производњу антидиуретског хормона, спречава бубреге да поново апсорбују воду и доводи до прекомерне производње урина.
Када дехидрација достигне критични ниво, јетра почиње да сигнализира и интензивно производи хормон ФГФ21, који активира неуронске везе одговорне за осећај жеђи. Научници препоручују да се не дозволи да организам дође до таквог стања.
Како би се унутрашњи систем и органи брже опоравили након интоксикације алкохолом биолози саветују да се више пије течност, око једна чаша на сваку чашу алкохола. Сматрају да енергетска пића, сокови или пилећа супа нису добри.
Може се пити минерална вода, посебна она са високим садржајем натријума. Боље је да се припреми раствор који је по електролитичким својствима најближи физиолошким течностима. Препорука је да се у једну литру воде разблаже две кашике шећера и три четвртине кашичице соли.
Без препорука лекара је боље да се не користе витамини или минерални суплементи. Аспирин или Парацетамол треба опрезно користити, јер нема доказа да они помажу у борби против мамурлука. Постоје докази да њихова употреба у комбинацији са алкохолом може да доведе до гастроинтестиналног крварења (крварење из дигестивног тракта) и оштећења јетре.
Канадски научници су доказали да алкохол излази три пута брже кроз плућа него кроз јетру и да се примена хипервентилације, дубоког и брзог дисања за ублажавање симптома мамурлука ограничено примењује. Приликом јаког уздисаја особа губи много угљен-диоксида, а то може да изазове вртоглавицу и несвестицу.
Вотка - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
РУСИЈА
За кога је алкохол користан: Шта су научници открили у 2022. години
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала