Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Не боји се Курти да се не сазна колико је ОВК побио Срба, већ Албанаца

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGПрипадници терористичке организације ОВК
Припадници терористичке организације ОВК - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Аљбин Курти се плаши да пред Специјалним судом не изађу дела ОВК која су чинили Албанцима, јер би то утицало на тамошњу јавност. То би било „ревидирало историју ОВК“, а не суд, како каже у корист Србије. Помињање Русије је само део политичког помодарства јер Руси нису имали ништа са суђењем тог суда, нити са ОВК, каже Никола Шаиновић.
Премијер привремених косовских институција Аљбин Курти изјавио је да никада није подржавао Специјални суд, наводећи да је забринут да би тај суд могао да помогне Србији да „ревидира историју“, пребацујући фокус на злочине на Косову, јер историју о „угледу“ ОВК, треба да прате реалне чињенице као и да ће рад суда „охрабрити регионалну игру Русије да подрива Косово“

Боје се осуде албанске јавности

Бивши премијер Србије Никола Шаиновић каже да је и једна и друга Куртијева констатација у најмању руку бесмислена.

„Саветовао бих Аљбину Куртију када прича о „угледу“ ОВК да се прво врати чињеницама. Историја не почиње каква је ко формирао утисак већ почиње од догађаја. Дешавања у пролеће и лето 1998. године у моменту када ОВК осваја власт унутра албанске популације почиње баш овако како се види на Специјализованом суду, дакле логорима, стрељањем и киднаповањима и то у много већем броју Албанаца у првом моменту него Срба у том периоду,“ подсећа Шаиновић.

То показује додаје саговорник Спутњика, суштину и природу ОВК унутра према својим суграђанима Албанцима па тек онда према Србима.
„Много је већи број Албанаца у том периоду страдао од руке ОВК у поменутим логорима. Ту наравно, постоји једна чињеница коју мора да знамо а то је да из тих логора нема преживелих Срба и зато има мање сведока Срба, него то има сведока Албанаца. Али да се задржимо на природи ОВК јер је то у почетку била борба за власт између ОВК и политичке и војне структуре Ибрахима Ругове,“ истиче Шаиновић.

Предисторија логора ОВК

Он каже да је у то време углавном подметана „истина“ да су убијени Албанци били део српских полицијских структура, и да су се борили против ОВК, а то није тачно, јер су се они борили са припадницима друге албанске политичке структуре, која је са Ибрахимом Руговом имала форму власти унутар албанске популације.
„Зато је то основ природе ОВК и њена „историјска“ тековина од које неће моћи да побегне унутра албанског народа. А онда неће моћи да се побегне од улоге Америке која је све то знајући ОВК безрезервно подржала,“ уверен је саговорник Спутњика.
У Хагу се говори о 44 логора напомиње Шаиновић, српске власти су идентификовале 86, неки кажу и више али да ли је 44 мало.
„Да подсетим, у суђењима пред Хашким трибуналом, у суђењу Фатмиру Љимају је утврђено да је постојао логор. Па је ослобођен Љимај, па командант логора а осуђен је стражар, и то за убиство у логору. Значи логори и њихово постојање је већ тада утврђено. Друга ствар је што је политичка кампања била таква да се тоне чује. Исто је било и са Рамушем Харадинајем, ослобођен је он, командант логора у његовој зони а његов рођак који је био стражар је осуђен за премлаћивање заробљеника у логору који се налазио на њиховом имању. Е то је суштина пред-ОВК,“ објашњава Шаиновић.

Русија као политичка мантра

Шаиновић каже да убацивање Русије у целу ову приче више личи на политичко помодарство које је захватило пола света да у свему виде „Русију“.
„Мантра која се сада окреће на Западу –оптужити Русију за било шта- за временске непогоде, што је пао град и страдала летина – то је потпуно бесмислено јер сигурно нити су Руси формирали ОВК, нити су Руси подржавали ОВК нити им они суде у суду који је формирала Западна Европа. Према томе, то „извлачење“ на Русију због актуелних дешавања у Украјини је потпуно бесмислено и то сви виде. То да догађаје који су се дешавали пре 25 година колико су стари ОВК злочини, приписивати или стављати у било који контекст са Русијом је бесмислено. То би било исто као када би се све злочине на Балкану приписали некадашњем Римском царству,“ сликовито објашњава Шаиновић.
Курти је такође рекао и да подржава утврђивање одговорности за рат, али му се чини ми неправедним да се Косово ставља у центар пажње, а Србија не само да је одбила да преузме одговорност за своје злочине, већ их и негира.
Курти је оценио никада неће заборавити улогу Уједињеног Краљевства у ослобађању и интервенцију НАТО.
Хашим Тачи и Реџеп Сељими - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
СРБИЈА
„Речима се не може ништа постићи“: Ново сведочење на суђењу Тачију и још тројици вођа ОВК
СРБИЈА
Америка је све знала: Како су Тачи и ОВК од злочинаца постали борци за слободу
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
СРБИЈА
Бивше вође ОВК одговорне за 102 убиства: Хашко тужилаштво завршило извођење уводних речи /фото/
Забележено током снимања филма Жута кућа у продукцији РТС-а - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2022
СРБИЈА
Палим му свећу као да је жив! Прича о страшном злочину над Србима, најморбиднијем у новој историји
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала